Veste proastă pentru românii cu credite. Indicele IRCC aproape s-a dublat de la ultima cotație
Indicele de referință pentru creditele consumatorilor a ajuns astăzi, 30 septembrie 2022, la un nivel record. Astfel, românii au primit o veste proastă. Valoarea indicelui IRCC aproape s-a dublat de la ultima cotație.
Indicele IRCC a ajuns la 4,06 la sută.
Indicele IRCC a ajuns la 4,06 la sută. Românii cu credite vor avea de suferit
Peste 450.000 de români care au credite în lei au primit o veste proastă, după ce IRCC a atins un nivel record. Indicele se afla la ultima cotație la 2,65 la sută, iar acum a crescut la 4,06 procente.
În acest context, creditele vor crește vizibil, iar analiștii economici se așteaptă ca anul următor IRCC să se apropie de pragul de circa 8 %.
Indicele IRCC a fost actualizat astăzi de Banca Națională Română. Indicatorul stă la baza calculului creditelor românilor.
Astfel, de exemplu, pentru un credit în valoare de 250.000 de lei, luat pentru o perioadă de 30 de ani, rata calculată cu indicele IRCC de 4,06% este de 1.758 de lei. Dacă indicele IRCC va ajunge la pragul de 8%, atunci rata ar ajunge la 2.476 de lei, deci cu 718 lei mai mult decât în momentul de față.
Din păcate, singura variantă rămasă pentru românii care au credite este trecerea la dobândă fixă care ar însemna o rată de 2.210 lei și pe care o recomandă analiștii. Dar, specialiștii de la Banca Națională afirmă că nu recomandă dobânda fixă deoarece indicii variabili vor scădea odată cu inflația, iar cei care au trecut la această măsură vor rămâne cu rate mari pentru o perioadă de 5 sau 10 ani.
Cât vor plăti românii în plus la rată
Practic, după creșterea indicelui IRCC dobânda va creşte de la 5%-5,6%, în prezent, la 7%-7,8%. Dobânzile sunt valabile pentru creditele ipotecare cu dobânda legată de indicele IRCC, în timp ce rata lunară pentru acest credit creşte cu valori cuprinse între 200 şi 250 de lei. Anul viitor se mai aşteaptă o nouă creştere de 250 de lei.
Atât simulările de calcul făcute de mai multe bănci comerciale, cât şi o simulare pe baza dobânzilor medii publicate de BNR, arată că dobânda la creditele ipotecare în lei legate de IRCC creşte de la 5,6% la 7% sau chiar 7,8%. În acest context, rata lunară medie pentru un credit ipotecar Noua Casă creşte cu valori cuprinse între 200 şi 250 de lei, în funcţie de bancă, valoarea creditului rămas de rambursat, perioadă şi alte comisioane specifice.
Românii vor să treacă de la ROBOR la IRCC
În ediţiile anterioare ale Cotidianului BZI s-a relatat faptul că tot mai multe persoane din Iași, dar și din alte județe din Românie se află în imposibilitatea plății ratelor la bănci și solicită ajutorul specialiștilor din cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).
Conform specialiștilor din cadrul CSALB, de la începutul anului 2022 aceștia au primit 17 cereri de la consumatorii din Iași care le-au cerut ajutorul pentru diverse situații. Astfel, ieșenii vor radierea datoriilor înregistrate la Biroul de Credit al Băncilor. Ieșenii care se află în această situație sunt sfătuiți să se adreseze direct băncilor.
Chiar dacă indicele IRCC a crescut, cei care au ales deja să amâne ratele la bănci vor plăti mai mult după ce expiră perioada de amânare a plății. Ieșenii plătesc rate mai mari la bănci, după ce indicele ROBOR a crescut în ultimii doi ani.