Veste proastă pentru românii care s-au pensionat înainte de 2001. Iată ce spune noua lege

de: Mirela Todosi
08:15, 16 mai 2024

Veste proastă pentru românii care s-au pensionat înainte de 2001. Aceștia nu vor beneficia de majorări în urma recalculării pensiilor. Asta pentru că pe atunci săptămâna de muncă era de șase zile, nu de cinci zile, iar perioada extra nu ar putea fi calculată. Iată însă ce spune noua lege.

Veste proastă pentru românii care s-au pensionat înainte de 2001

Pensionarii retrași înainte de 2001 nu beneficiază de recalcularea completă a veniturilor, afectând direct cuantumul pensiei începând cu 1 septembrie 2024.. În plus, aceștia sunt obligați să prezinte dovezi privind orele suplimentare, munca de weekend de dinainte de Revoluţie și alte sporuri, lucru care creează dificultăți majore și nemulțumiri în rândul românilor.

Până la Revoluţia din 1989, săptămâna de lucru era de 6 zile, inclusiv sâmbăta, dar acele ore nu se iau în calcul acum, astfel că cei care s-au pensionat până în 2001 pierd toate aceste ore muncite, care nu sunt luate în calcul la recalcularea pensiei.

Rămâne de văzut dacă legea va intra în vigoare în cazul românilor care s-au pensionat înainte de 2001.

Cum se vor calcula pensiile de la 1 septembrie 2024

O nouă lege va intra în vigoare pentru toți pensionarii din România. Se vor lua în considerare anumite perioade și sporuri pentru calculul pensiei. Prin noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, autoritățile vor să vină în ajutorul pensionarilor cu venituri mici. Anumite venituri, care până acum nu erau luate în considerare, vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei.

,,Există o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună. Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale.”, a explicat șeful CNPP, Daniel Baciu.

,Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar, și noi le calculăm din oficiu, iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea. Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”, a mai precizat Daniel Baciu.

O nouă lege va intra în vigoare pentru toți pensionarii din România, însă unii vor fi dezavantajați. Este vorba despre pensionarii retrași înainte de 2001 care nu beneficiază de recalcularea completă a veniturilor, afectând direct cuantumul pensiei începând cu 1 septembrie 2024.