Veste proastă pentru români! Se va renunța la subvenția la energie, după cum cere FMI
Guvernanții vin cu o veste proastă pentru români. Se va renunța la subvenția la energie, dacă se ține cont de solicitările venite din partea FMI. Reprezentanții Fondului au cerut României să se renunțe rapid la măsurile fiscale implementate în timpul pandemiei provocate de coronavirus, inclusiv la subvențiile la energie.
Se va renunța la subvenția la energie
Reprezentanții Fondul Monetar Internațional (FMI) au transmis statelor membre să abandoneze politicile fiscale aplicate în perioada pandemiei provocată de coronavirus. Aici sunt incluse și subvențiile energetice. De asemenea, se solicită implementarea reformele ce vizează diminuarea cheltuielilor, protejând în același timp grupurile vulnerabile.
În plus, națiunile dezvoltate, care se confruntă cu îmbătrânirea populației, sunt obligate de FMI să revizuiască sistemele de pensii și sistemele de sănătate pentru a gestiona eficient presiunile bugetare. În plus, acestea ar trebui să crească veniturile, țintind profiturile mari, ca parte a impozitării pe profit.
În ceea ce privește țările emergente și în curs de dezvoltare, acestea ar putea spori veniturile fiscale prin perfecționarea sistemelor de impozitare, lărgirea bazei de impozitare și întărirea capacității instituționale, ceea ce ar putea contribui cu până la 9% la PIB.
Țările, obligate de FMI să mențină cheltuielile sub control
Reprezentanții FMI au transmis țărilor să mențină cheltuielile sub control și să-și refacă rezervele fiscale. Recunoaște dificultatea acestor măsuri într-un an cu semnificații electorale majore. Anul acesta, nu mai puțin de 88 de țări, adică peste jumătate din populația globală, vor organiza alegeri naționale. Reprezentanții FMI atrag atenția, că, î n aceste condiții, guvernele au tendința de a majora cheltuielile și de a reduce taxele, ceea ce poate să reprezinte un risc major pentru finanțele publice.
Tocmai de aceea, reprezentanții FMI au declarat anul 2024 drept „marele an electoral”. În acest an, există marele risc să fie depășite bugetele din cauza accentuării cererii crescute pentru cheltuieli sociale. În ani electorali, deficitele bugetare sunt, în medie, cu 0,4 puncte procentuale mai mari decât în ani obișnuiți.
Totuși, perspectivele economiei mondiale s-au îmbunătățit în ultimele șase luni. Chiar și așa, mai multe țări încă se confruntă cu niveluri ridicate de datorie și deficit. Situația din aceste țări este influențată de ratele ridicate ale dobânzilor și de perspectiva mai puțin favorabilă pe termen mediu. Spre exemplu, țările mai avansate, cu excepția SUA, au crescut cheltuielile cu trei puncte procentuale față de perioada pre-pandemică. În ceea ce privește țările emergente, cu excepția Chinei, acestea au înregistrat o creștere de două puncte procentuale la cheltuieli.
La nivelul anului 2023, datoria publică mondială a atins 93% din PIB. Cifra este cu aproximativ 9 puncte procentuale peste nivelul pre-pandemic. Creșterea cea mia mare a fost înregistrată în SUA și China, unde datoria a crescut cu peste 2 puncte procentuale și, respectiv, 6 puncte procentuale.
Tocmai de aceea, reprezentanții FMI recomandă țărilor să retragă anumite măsuri de sprijin introduse în timpul pandemiei și să-și refacă rezervele fiscale, în special în cazurile în care există riscuri suverane legate de viabilitatea financiară a statelor. Astfel, se va renunța la subvenția la energie, după cum cere FMI.