Veste proastă pentru români! Se anunță scumpiri și concedieri masive înainte de sărbătorile de iarnă
Veste proastă pentru români! Institutul Național de Statistică (INS) a făcut public un raport cu date despre comerț, construcții, servicii și industria prelucrătoare. Cert este că se anunță scumpiri și concedieri masive înainte de sărbătorile de iarnă.
Veste proastă pentru români!
Românii trebuie să știe că îi așteaptă un nou val de scumpiri, dar și de concedieri în anumite sectoare profesionale. Institutul Național de Statistică a publicat recent un raport cu date despre comerț, construcții, servicii și industria prelucrătoare. Managerii din aceste domenii se așteaptă, potrivit raportului, la scumpiri în comerțul cu amănuntul și construcții, dar și la concedieri în industria prelucătoare.
Conform aceluiași raport, managerii anticipează o creştere a activităţii economice în comerţul cu amănuntul, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în construcţii şi servicii, precum şi majorarea preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, până în decembrie 2024.
Managerii din industria prelucrătoare anticipează până în luna decembrie o creştere moderată a volumului producţiei, dar și o scădere moderată a numărului de salariați.
Alimentele care se vor scumpi înainte de Crăciun
Alimentele se vor scumpi din nou în această iarnă. Prețul uleiului crește de la o zi la alta, iar din această toamnă, carnea de porc va avea scumpiri consistente. Se vor scumpi și ouăle, produsele lactate, dar și carnea de pui. Și prețul legumelor va crește, la fel și prețurile la făină, zaăr și orez. Sunt vizate alimentele de bază, iar românii sunt revoltați.
Cert este că românii vor cheltui mai mulți bani pentru mâncare în acestă iarnă. Scumpiri vor fi și la facturile la energie, iar cetățenii se simt copleșiți de crreșterea prețurilor. Românii spun că nu mai fac față cheltuielilor zilnice și nu reușesc să pună bani deoparte.
Scumpirile din ultimii ani i-au determinat pe români să fie mai atenți atunci când merg la cumpărături.
„Creșterea prețurilor este mai mare decât creșterea salariilor și veniturilor, de asta am ajuns în această situație și, din păcate, și anul acesta inflația este estimată relativ ridicată față de alte state europene. Asta ne va afecta și mai mult puterea de cumpărare, pentru că nici nu vom avea parte de creșteri de salarii, mai ales în privat.”, precizează analiștii econnomici.
Prețurile alimentelor de bază sunt aproape duble față de cele din anii 2021-2022. Alimentul care s-a scumpit cel mai mult și nu lipsește de pe mesele românilor este cartoful. În ultimii trei ani, cartofii au înregistrat cea mai semnificativă creștere de preț. Situația similară se regăsește și în cazul altor produse alimentare de bază. În ultimii trei ani, prețul cărnii de pui a crescut cu 81%. La ouă, carne de pui, ulei, cartofi, făină și zahăr, oamenii plătesc aproape dublu față de 2021. Un nou val de sumpiri îi va afecta pe români și în toamna anului 2024. Produsele pe care românii le pun zilnic în coş costă tot mai mult.
Comisia Europeană atrage atenția României cu privire la deficitul bugetar. UE sugerează să adoptăm măsuri pentru scăderea deficitului, inclusiv majorarea taxelor și a impozitelor. O altă măsură recomandată este reducerea cheltuielilor publice. Românii vor fi afectați de un nou val de scumpiri chiar înainte de sărbătorile de iarnă.