Veste proastă pentru români. Alimentul care își dublează prețul până la sărbători

de: BZI.ro
18:40, 18 sept. 2022

Scumpirile par că nu vor să se oprească. Un nou val de prețuri majorate ne așteaptă și asta până de sărbători. Este o veste tristă pentru toți românii, mai ales că un aliment esențial își poate dubla prețul. La ce prețuri trebuie să ne așteptăm arunci când mergem la cumpărături și cât va trebui să scoatem din buzunar.

De ceva vreme încoace, un val de scumpiri a lovit din plin România. Este o situație alarmantă în condițiile în care prețurile continuă să crească semnificativ, dar salariile românilor rămân la fel de mici. Deși această situație era deja destul de serioasă, acum se anunță un nou val de scumpiri care va avea loc până în sărbătorile de iarnă, lucru care ar pitea afecta semnificativ masa de Crăciun a românilor.

Alimentul care își dublează prețul

Este vorba despre nelipsita carne de porc. Sărbătorile se apropie cu pași repezi, iar principalul aliment de pe masa românilor din ziua de Crăciun este carnea de porc. Fermierii avertizează că aceasta și-ar putea dubla prețul până în sărbătorile de iarnă și asta din cauza scumpirii energiei, a furajelor și a pestei porcine africane.

În momentul de față, românii scot din buzunar în jur de 30 de lei pentru un kilogram de mușchiuleț de porc. Din nefericire, de sărbători prețul acestuia ar putea fi dublu, lucru extrem de îngrijorător pentru români.

„Este prețul care există astăzi pe piață în Germania, în Italia, în magazinele din Uniunea Europeană, majoritatea țărilor. Prețul la un kilogram de ceafă sau de cotlet este în jurul 10 euro, ceea ce înseamnă 50 de lei cu plus, minus. Doar că la noi minusul de carne care există pe piață se va accelera și putem trece de 10 euro kilogramul de ceafă și de cotlet. Dacă mai producem astăzi 15% din carnea de porc. Dar și acest procent se va diminua în mod drastic din cauza faptului că pesta porcină în continuare face ravagii în țara noastră. Citeam că din 280 de porci mistreți împușcați, 39 au fost pozitivi, și asta înseamnă că aceștia infectează în continuare. Pe de altă parte, dacă nu se intervine la prețul imputurilor pe care noi le folosim în creșterea animalelor, că-i porc, că-i vită și așa mai departe, ne duce că vrând-nevrând, în alte condiții. Nu reușim să rezistăm. Ar trebui să intervină statul”, a declarat un fermier.