Veste proastă dată de un virusolog: Nu scăpăm nici în 2021 de COVID-19!
Virusologul Giuseppe Ippolito, directorul științific al Spitalului Lazzaro Spallanzani din Roma, specializat în boli infecţioase, dă o veste proastă în legătură cu noul coronavirus. Giuseppe Ippolito susține că vom trăi cu COVID-19 pe tot parcursul anului 2021, singura armă pe care o are acum omenirea fiind aplicarea măsurilor, potrivit Corriere della Sera.
„Va trebui să ne confruntăm cu această pandemie cel puțin pe tot parcursul anului 2021. Măsurile adoptate sunt singurele arme pe care le avem ca să evităm răspândirea. Dar trebuie aplicate bine și este nevoie de colaborarea tuturor”, a declarat Giuseppe Ippolito.
Virusologul Giuseppe Ippolito: „Măsurile nu ajută dacă nu ne implicăm toți“
Directorul științific al Spitalului Lazzaro Spallanzani din Roma susține că scopul restricțiilor este tocmai reducerea circulației virusului.
„Dacă tendința infecțiilor nu poate fi stabilizată, orice efort va fi inutil. Orice prevedere poate fi decisivă sau inutilă, depinde de modul în care este aplicată. Se pot adopta cele mai severe restricții, însă dacă fiecare dintre noi nu este total implicat în respectarea lor, nu vor ajuta prea mult.
Virusul este în avantaj, în sensul că în primele zile de infecție acționează într-un mod absolut incontrolabil, deoarece infectații sunt contagioși 2-3 zile înainte de apariția simptomelor. Adesea, persoanele infectate rămâne asimptomatice, dar capabile să infecteze alte persoane. Testarea și izolarea sunt singurele contramăsuri, dar dacă numărul de cazuri crește peste un anumit nivel, sistemul clachează și apoi sunt necesare acțiuni agresive de atenuare și izolare“, a precizat Giuseppe Ippolito.
„Va trebui să ne ocupăm de această pandemie cel puțin pentru întregul an 2021“
Virusologul Italian consideră că vom trăi cu COVID-19 pe tot parcursul anului 2021.
„Anthony Fauci, virologul american, a spus deja că va trebui să ne ocupăm de această pandemie cel puțin pentru întregul an 2021, încercând să o ținem sub control. Sunt de acord. Primele vaccinuri și tratamente care sunt mai eficiente decât cele actuale ar putea fi disponibile de la sfârșitul acestui an și începutul anului viitor. Atunci va fi nevoie să le distribuim și să le facem accesibile pentru întreaga populație a lumii. O sarcină organizațională și logistică care nu poate fi realizată în câteva săptămâni”, a mai spus Giuseppe Ippolito.
„Nu putem exclude faptul că imunitatea dobândită după infecție se poate epuiza după câteva luni”
Directorul științific al Spitalului Lazzaro Spallanzani din Roma este de părere că deocamdată se știe prea puțin despre imunizarea în masă în cazul Sars-CoV-2:
„Am văzut că tinde să nu aibă mutații și acest lucru ar putea fi pozitiv în ceea ce privește un vaccin, dar 10 luni sunt mult prea scurte pentru a exclude mutațiile semnificative. Același lucru este valabil și pentru imunitate. Până în prezent, există puține cazuri de reinfecție, totuși nu putem exclude faptul că imunitatea dobândită după infecție se poate epuiza după câteva luni”, a menționat Giuseppe Ippolito.
Alexandru Rafila: „Virusul nu va dispărea“
Profesorul Alexandru Rafila este de părere că pandemia de coronavirus va mai dura cel puțin doi ani, iar virusul nu va dispărea, chiar dacă, între timp, va apărea un vaccin anti-COVID-19.
„Cred că această pandemie va mai dura probabil cel puțin doi ani până când OMS să o declare închisă ca urgență de sănătate publică. Cu o condiție: ca vaccinul să fie disponibil începând de la jumătatea anului viitor. Virusul nu va dispărea”, a declarat Alexandru Rafila.