Veste pentru românii care au bani puși deoparte. Ce se întâmplă cu dolarul american?

de: Bujor Elena Nicoleta
09:30, 22 apr. 2024

Moneda americană a crescut zilele trecute cu 1,7% faţă de celelalte şase monede, înregistrând cea mai bună performanţă săptămânală din septembrie 2022. Odată cu reuniunea miniștrilor de finanțe de la Washington, de săptămâna aceasta, s-a constat o creștere a valorii dolarului american față de majoritatea celorlalte valute majore, complicând viața factorilor de decizie economică din întreaga lume.

Creșterea înregistrată de dolarul american slăbește alte monede majore, situație care riscă să alimenteze inflația în țări care s-au străduit deja să reducă presiunile prețurilor, scrie Axios.

De asemenea, datoriile în dolari, mai ales de pe piețele emergente, tind să fie mai oneroase, limitând activitatea economică.

În același timp, pentru unele țări va fi mai dificil să intervină pentru a-și susține moneda, în speranța că vor opri ieșirile de capital, așa cum a făcut Indonezia în această săptămână.

Economia SUA continuă să avanseze

Economia SUA continuă să avanseze, dovedind o creștere robustă, în ciuda creșterilor ratelor dobânzii decise de Rezerva Federală. Acest lucru pune sub semnul întrebării momentul în care va avea loc o reducere a ratelor dobânzii, împingând în sus randamentele titlurilor de trezorerie ale SUA și ale altor active financiare.

Între timp, elementele fundamentale care conduc creșterea în SUA, inclusiv investițiile la scară largă în capacitatea de producție și prezența marilor companii de tehnologie, indică faptul că investitorii globali văd randamente puternice ale activelor în dolari, înclinând și mai mult balanța în favoarea dolarului.

Indicele dolarului, care măsoară dolarul în raport cu șase monede majore ale economiei avansate, a crescut cu 5% față de cel mai recent minim, din 27 decembrie.

Multe națiuni asiatice au asistat la schimbări și mai mari. De exemplu, wonul sud-coreean s-a depreciat cu 6,1% față de dolarul american în acest an.

Potrivit calculelor realizate de Bloomberg, dolarul taiwanez a ajuns în această săptămână la cel mai scăzut nivel față de dolar, din ultimii opt ani, ringgit-ul malaezian a atins un minim al ultimilor 26 de ani, iar rupia indiană a atins un minim istoric, în ciuda creșterii interne puternice.

Mesajul dat de șefa BCE

Prezentă la Consiliul pentru Relații Externe de la Washington, șefa BCE, Christine Lagarde, a fost întrebată despre prăpastia dintre euro și dolar (euro a scăzut cu 3,7% până în acest an).

„Răspunsul pe care ar trebui să-l dau este acela că Banca Centrală Europeană nu vizează ratele de schimb”, a spus Lagarde. Dar, a adăugat ea, „este evident că ne uităm la asta cu foarte mare atenție”.

Este evident, a subliniat Lagrde, că „mișcarea monedelor poate avea un impact asupra inflației prin intermediul inflației importate”.

Guvernul SUA a anunțat un deficit bugetar de 1,695 trilioane de dolari

Amintim că guvernul SUA a anunțat un deficit bugetar de 1,695 trilioane de dolari în anul fiscal 2023.

Deficitul este în creștere cu 23% față de anul anterior, ca urmare a scăderii veniturilor și majorării cheltuielilor și dobânzilor.

Totuși, „Bidenomics”, controversata doctrină economică a președintelui Joe Biden, sugerează că ce e mai rău acum urmează.

Potrivit Fox Business, deficitele de trilioane de dolari sunt noua normalitate.

Impulsul pentru aceste deficite masive îl reprezintă cheltuielile guvernamentale federale, care au înclinat balanța la 6,1 trilioane de dolari anul trecut.

Între timp, încasările guvernamentale au fost de 4,4 trilioane de dolari, sub cele 5 trilioane de dolari prognozate anterior.