Veste pentru cetățenii care fac grătar! Ce nu vor mai avea voie petrecăreții 

de: Mirela Gabriela Todosi
09:40, 02 apr. 2025
cetatenii-care-fac-gratar

Veste pentru cetățenii care fac grătar! În Germania, regulile privind desfășurarea acestei activități variază de la un land la altul. Un land din Germania a luat o decizie drastică, afectând obiceiurile tuturor locuitorilor. Autoritățile au decis să interzică grătarele în aer liber și au impus noi restricții. Iată ce nu vor mai avea voie să facă petrecăreții.

Veste pentru cetățenii care fac grătar!

Autoritățile din Germania au decis să impună reguli stricte pentru iubitorii de grătare în aer liber. Cei care fac grătare în parcuri și păduri riscă să primească amenzi uriașe, iar în unele cazuri pot face închisoare. Concret, autoritățile din Renania de Nord-Westfalia au decis să interzică grătarele în aer liber în parcuri și păduri. Regulile impuse vizează și fumatul în zonele împădurite, deoarece orice scânteie poate declanșa un incendiu devastator.

Cei care nu respectă noile reguli impuse în Germania, riscă sancțiuni severe. Persoanele care sunt prinse încălcând legea pot primi amenzi considerabile, iar cei care provoacă incendii din neglijență riscă până la cinci ani de închisoare. Cetățenii care doresc să facă grătare în aer liber trebuie să respecte regulile și să folosească doar spațiile special amenajate.

Reguli stricte și pentru români

Măsuri mai dure în privința grătarelor în aer liber au fost impuse și în România. Românii iubitori de grătare de 1 mai trebuie să știe că dacă nu vor să se deplaseze într-un loc permis, se pot alege cu amenzi între 1000 și 3000 de lei deoarece încalcă legea.

  • Aprinderea focului în spații neamenajate / aprinderea focului în spații amenajate, fără supravegherea acestuia – între 2.000 și 5.000 de lei amenda;
  • Desfășurarea activităților de picnic în afara zonelor special amenajate și/ sau a zonelor indicate pentru acestea – între 1.000 și 3.000 de lei amenda.

De asemenea, românii pot primi amendă de la 200 la 400 de lei pentru hrănirea păsărilor și a animalelor sălbatice, îndepărtarea sau distrugerea plantelor, animalelor, rocilor sau a altor elemente ale cadrului natural și/ sau construit; postarea de semne sau mesaje; tulburarea liniștii, deranjarea comunităților locale, a vieții sălbatice sau a altor vizitatori.

Românii sunt mari iubitori de grătare, mai cu seamă de 1 Mai, însă, se pot alege cu amenzi colosale, dacă încalcă regulile. Participanții la grătar trebuie să se asigure că focul nu reprezintă o amenințare reală pentru mediul înconjurător. Persoanele care nu folosesc un spațiu special amenajat pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei. Este necesar ca aceste arii să fie dotate cu containere speciale destinate colectării selective a deșeurilor. Potrivit legii, acestea trebuie să aibă marcaje corespunzătoare. De asemenea, se sugerează amplasarea toaletelor ecologice în aceste zone. Participanții la picnicuri sau grătare sunt încurajați să facă o selecție atentă a deșeurilor pe care le generează. Pentru încălcarea acestor reguli, sunt aplicate sancțiuni contravenționale, cu amenzi ce pot ajunge până la 500 de lei.
Cert este că persoanele care vor să facă grătar în aer liber vor avea de respectat legi stricte. Cei care încalcă legea riscă să primească amenzi uriașe, iar în unele cazuri pot face închisoare. De exemplu, în Germania, cetățenii care fac grătar și pun în pericol mediul riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 5 ani.