Veste neașteptată pentru cei care circulă cu trotineta și bicicleta! Iată legea care a stârnit controverse
Veste neașteptată pentru cei care circulă cu trotineta și bicicleta! Persoanele care se deplasează cu bicicleta sau trotineta electrică vor putea fi testate pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive, conform unei ordonanțe de urgență adoptate de guvern care modifică Codul Rutier. Refuzul de a fi testat constituie contravenție și este sancționat. Aceasta este legea care a stârnit controverse.
Veste neașteptată pentru cei care circulă cu trotineta și bicicleta!
Noua lege adoptată pe 28 iunie 2024 impune bicicliștilor și utilizatorilor de trotinete electrice să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul de a fi testați va fi sancționat. S-au introdus criterii pentru stabilirea obligației legale a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic să fie testați pentru consumul de substanțe psihoactive sau pentru determinarea concentrației de alcool în aerul expirat, după caz, cum ar fi:
– situația în care sunt observate în vehicul recipiente care pot conține băuturi alcoolice și prezintă urme de consum sau substanțe suspecte de a avea efecte psihoactive;
– săvârșirea repetată, în ultimii 3 ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni legate de consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive, după caz;
– stabilirea unor aspecte referitoare la testarea conducătorilor de vehicule pentru consumul de substanțe psihoactive sau pentru determinarea concentrației de alcool în aerul expirat, precum și recoltarea mostrelor biologice.
Se instituie posibilitatea ca determinarea prezenței substanțelor psihoactive în organism să fie realizată și în laboratoarele de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române acreditate sau în unități sanitare publice acreditate și autorizate conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Sănătății. În cazul în care concentrația de alcool este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, persoana testată are dreptul să ceară polițistului rutier să efectueze o a doua testare după 15 până la 20 de minute de la primul test. În această situație, rezultatul cu cea mai mică concentrație de alcool pur în aerul expirat va avea valoare juridică.
Lege nouă și pentru pietoni
A fost anunțată o nouă schimbare în Codul Rutier. Pietonii nervoși care lovesc mașinile atunci când șoferii nu le oferă prioritate pot fi acuzați de distrugere. Iar pedepsele nu sunt de neglijat. Pietonii agresivi riscă amenzi drastice, iar în unele cazuri pot face închisoare.
Înainte de a traversa, pietonul e obligat să se asigure că șoferii au observat intenția sa și să aștepte până când toate vehiculele se opresc pentru a-i permite trecerea. Pietonii care lovesc mașinile sau alte vehicule cu piciorul, palma sau cu orice alt obiect, pot fi acuzați de distrugere. Tot la distrugere se pot încadra și cei care vandalizează un vehicul parcat neregulamentar.
„Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.”, se arată în Art. 72 (3) din OUG nr. 195/2002. Chiar dacă șoferii sunt obligați să acorde prioritate celor care traversează pe trecerea de pietonii, la rândul lor cei care urmează să treacă strada sunt obligați să se asigure.