Veste neașteptată pentru cei 700.000 de români care au primit pensii mai mici pe deciziile de recalculare

de: Cezar Bulgaru
08:56, 03 sept. 2024

Cei 700.000 de români care au primit pensii mai mici pe deciziile de recalculare au primit o veste bună. Noua lege recompensează experiența profesională. Cu cât ai mai mulți ani de muncă peste limita de 25 de ani, cu atât pensia ta va fi mai mare. Dacă noua lege îți aduce o pensie mai mică decât cea pe care o ai acum, vei păstra vechea pensie.

În plus, toate pensiile cresc în fiecare an în funcție de cât de mult cresc prețurile.

Veste bună pentru acei români care au primit pensii mai mici pe deciziile de recalculare

Premierul Ciolacu a anunțat că Guvernul lucrează la o nouă lege care va scuti de impozit pensiile care nu depășesc 3000 de lei. Ministerul Muncii și cel al Finanțelor se ocupă de pregătirea acestui act normativ, astfel încât pensionarii să poată beneficia de această măsură încă din luna octombrie a acestui an.

Pentru a corecta unele nedreptăți istorice din sistemul de pensii, s-a decis o recalculare a pensiilor. Ca urmare a acestei recalculări, începând cu luna septembrie, pensionarii vor beneficia de sume mai mari.

Pentru prima dată în România, toate pensiile au fost recalculate într-un mod corect și echitabil, iar în viitor creșterile vor fi mai previzibile. Guvernul a adoptat o nouă formulă de calcul care va face ca pensiile să crească în fiecare an, în funcție de cât cresc prețurile și salariile.

Nicio pensie nu scade, diminuarea apare doar „pe hârtie”

Noua lege a pensiilor se bazează pe principiul că toți cei care au contribuit la fel la sistem ar trebui să primească o pensie similară. Din păcate, în trecut, au existat multe formule diferite de calcul, care au făcut ca unii să aibă pensii mai mari decât alții, chiar dacă au contribuit la fel. De aceea, pentru aproximativ 235.000 de pensionari, recalcularea a dus la o scădere a valorii pensiei pe hârtie, dar sistemul este acum mai echitabil.

Să luăm cazul unei persoane care a contribuit la sistemul de pensii timp de 32 de ani și are un punctaj de 67 de puncte. În urma aplicării noii formule de calcul, care se bazează pe principiul contributivității, pensia acestei persoane a fost recalculată la 5.479 de lei. Deoarece pensia pe care o primește în prezent este de 11.535 lei, această persoană va continua să beneficieze de suma mai mare până când noua pensie va depăși valoarea actuală.

Un alt exemplu este cel al unei persoane cu o vechime în muncă de 26 de ani și un venit lunar de 7.030 de lei. Chiar dacă a lucrat atât de mult, această persoană are acumulate doar 35 de puncte pentru pensie. În urma recalculării, pensia care îi corespunde în baza contribuțiilor sale este de 2.849 de lei.

Situațiile pe care le-am prezentat sunt doar câteva exemple ale unui fenomen mai larg. Aceste persoane au profitat de niște legi care, la vremea respectivă, au creat dezechilibre în sistemul de pensii. Astfel, înainte de recalculare, existau mulți pensionari cu aceeași vechime și același punctaj, dar cu venituri mult mai mici, ceea ce era nedrept.

Dintre cei peste 4,6 milioane de pensionari din țară, aproximativ 800.000 nu au văzut o schimbare în veniturile lor după recalculare. Cu toate acestea, mulți dintre ei se pot aștepta la o creștere a pensiei începând cu 1 ianuarie, odată cu indexarea.

Pensiile la plată rămân neschimbate pentru cei care după recalculare

Pensiile aflate în plată nu se vor modifica pentru cei care, după recalculare, au venituri egale sau mai mici. Dintre cei aproximativ 800.000 de pensionari care nu au beneficiat de creșterea pensiilor de la 1 septembrie în urma recalculării, peste 84.000 au rămas cu pensia la același nivel. Pentru aproximativ 700.000 de pensionari, care au avut o reducere a venitului în urma recalculării, pensiile vor rămâne la cuantumul mai mare.

Peste jumătate dintre cei care nu au beneficiat de majorări sunt pensionarii care primesc pensia minimă garantată de stat, iar veniturile acestora vor crește începând cu 1 ianuarie, odată cu majorarea pensiei sociale. Este vorba despre peste 485.000 de pensionari care primesc indemnizația socială.

Pentru 5% din totalul pensionarilor din România, adică 235.000 de persoane, legea în baza căreia s-au pensionat le-a oferit un venit mai mare decât cel rezultat în urma recalculării. Cu toate acestea, pensionarii vor continua să primească venitul cu cuantumul cel mai ridicat.

Așadar, cei 700.000 de români care au primit pensii mai mici pe deciziile de recalculare au primit și o veste care să îi liniștească.