Veste importantă pentru românii care au credite: Ce se întâmplă cu indicele IRCC de la 1 octombrie 2023

de: BZI.ro
12:22, 27 sept. 2023

Românii care au credite sunt direct interesați să știe ce se întâmplă cu indicele IRCC de la 1 octombrie 2023. De la această dată, toți românii care au credite cu dobândă variabilă vor plăti aproape la fel cu cei care au credit cu rate egale. Valoarea IRCC a ajuns aproape egală cu cea ROBOR.

Ce se întâmplă cu indicele IRCC de la 1 octombrie 2023

Pentru cel de-al doilea trimestru, valoarea IRCC are o creștere cu aproximativ 0,02% față de primul trimestru, ajungând de la 5,94% la 5,96%.

IRCC s-a lansat la valoarea de 2,36%, aferentă trimestrului IV din 2018, iar după aproape 2 ani de stabilitate a scăzut, atingând un minim istoric de 1,08% în trimestrul II din 2021. A urmat apoi o creștere, întâi mai timidă timp de două trimestre, apoi susținută, de câte un punct procentual sau aproape două la fiecare 3 luni.

În momentul de față, peste 450.000 de români au rate la bănci și acestea depind de IRCC. Această variantă a fost considerată mai avantajoasă decât ROBOR. În ceea ce privește ROBOR la 3 luni, acesta s-a stabilizat de peste o lună de zile la valoarea 6,40%. Anterior, indicele și-a menținut trendul de scădere, pornit încă de la începutul anului. Pe 3 ianuarie 2023, ROBOR la 3 luni era de 7,56%, iar până astăzi a scăzut în continuu. Anul trecut, ROBOR a avut fluctuații mari. A început anul trecut la 3%, dar în august a depășit 8%, iar în octombrie a atins maximul de 8,21%. Ulterior, a urmat o scădere lentă, însă continuă. Astfel, ROBOR la 3 luni și IRCC s-au apropiat foarte mult în ultimele trimestre, după că scăderea ROBOR a coincis cu creșterea IRCC.

Astfel, din octombrie 2023, indiferent de varianta de creditare, cei care au făcut împrumuturi la bănci nu par să aibă parte de vești bune.

Ce reprezintă IRCC și ROBOR

IRCC reprezintă Indicele de referință pentru creditele consumatorilor, cu indice trimestrial și indice zilnic.

IRCC zilnic al pieței monetare interbancare se calculează zilnic și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.

În ceea ce privește IRCC trimestrial, acesta se calculează la finalul fiecărui trimestru și se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

ROBOR este Romanian Interbank Offer Rate și reprezintă rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci.

Ratele de referintă ROBOR se stabilesc pentru 8 scadențe: O/N (overnight), T/N (tomorrow), 1W (1 săptămană), 1M (1 lună), 3M (3 luni), 6M (6 luni), 9M (9 luni) și 12M (12 luni). Începând cu 11 noiembrie, BNR a renunțat să mai comunice ROBOR 9M.

Indicele ROBOR se calculează zilnic și are că referintă media aritmetică a cotațiilor de dobandă utilizate de zece bănci selectate de BNR.

Acum, românii care au rate la bănci vor să știe Ce se întâmplă cu indicele IRCC de la 1 octombrie 2023.