Veste bună pentru studenții USV Iași. Semestrul al II-lea a început cu prezența fizică la ore
După o perioadă mai lungă în care studenții și profesorii au participat la cursuri pe platformele online din cauza pandemiei Sars Cov2, USV Iași a luat hotărârea prin care studenții să participe la activitatea didactică față în față. Pentru toți studenții de la ciclul de licență, masterat și doctorat în semestrul al II-lea prezența va fi fizică la ore.
Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi este o instituţie specializată în învăţământul superior agronomic şi medical veterinar, cu anvergură la nivel naţional şi european. Aceasta colaborează în domeniile didactic și științific cu universităţi din întreaga lume, în baza a 60 de acorduri. Din cauza virusului, multe activități s-au desfășurat în mediul online, dar din semestru al II-lea, lucrurile revin din ce în ce mai mult la normalitate.
Prorectorul Costel Samuil: „Este foarte importantă prezența față în față”
Consiliul de Administrație al Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași (USV) a hotărât ca în semestrul al II-lea, al anului universitar 2021-2022, pentru toate formele de învățământ, activitatea didactică să se desfășoare față în față (on-site).
Hotărârea de a face cursurile față în față a fost aprobată, astfel, de pe 14 februarie, studenții merg în campus pentru a participa activ la cursuri și laboratoare. Odată cu luarea acestei decizii, universitatea ține cont și de măsurile de protecție pe care studenții trebuie să le respecte.
„Conform deciziilor luate de către conducerea USV Iași, la toate facultățile, studenții de la ciclul de licență, masterat și doctorat, învățământ cu frecvență, participă față în față la cursuri, seminarii și laboratoare. Este un efort deosebit depus pentru respectarea normelor de distanțare, însă ne avantajează faptul că avem spații suficient de generoase încât să putem respecta toate regulile.
Pentru asigurarea unui act de educație de calitate este foarte importantă prezența față în față și din acest motiv încurajăm ca acest proces să se desfășoare în acest mod, în toate spațiile didactice și de practică ale Universității”, a declarat prof. univ. dr. Costel Samuil, prorector cu activitatea didactică la USV Iași.
Prezența fizică la ore este o bucurie pentru studenți
Prin prezența fizică la ore, studenții se pot bucura de baza de pregătire a universității, luând contact direct cu școala. Este o modalitate incomparabilă cu metoda online sau hibrid folosită de multe unități de învățământ la acest moment.
„La noi în universitate toate programele sunt aplicative, acestea necesită nu doar opțiunea unor cunoștințe teoretice, ci și opțiunea unor abilități care pot fi obținute doar dacă lucrezi în laborator. Pentru viitorii veterinari, lucru cu animalul este un aspect necesar pentru acumularea cunoștințelor în domeniu prin consultații și operații care se efectuează în sala de laborator”, precizează prof. univ. dr. Costel Samuil.
Pentru respectarea regulilor de protecție împotriva virusului COVID-19, grupele cu un număr mai mare de studenți sunt se împarte în două, astfel, numărul maxim pe care îl putem avea într-o sală de curs este de 70 de persoane. În dreptul seminariilor grupa este alcătuită din 20 de studenți ai USV, iar spațiul din cadrul Facultății este unul potrivit pentru buna desfășurare a activităților, a menționat prorectorul universității Costel Samuil, pentru reporterii BZI.
Prezența fizică la ore este normalitatea la care visau să ajungă anul acesta profesorii universitari și nu numai.