Veste bună pentru românii care merg în Muntenegru: Nu mai trebuie să prezinte un certificat de test negativ la coronavirus
Veste bună pentru românii care merg în Muntenegru. Românii care vor să meargă în fosta țară iugoslavă nu mai trebuie să prezinte un certificat de test negativ la coronavirus, așa cum era obligatoriu până acum.
Această decizie a fost luată de Guvernul din Muntenegru, după ce Uniunea Europeană a anunțat ieri că introduce țara pe lista albă a statelor din afara UE.
Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului UE, institutția a adoptat marți o recomandare privind ridicarea graduală a restricțiilor temporare aplicate călătoriilor neesențiale care vin din afara blocului comunitar. e baza criteriilor și condițiilor stabilite în recomandarea Consiliului UE, de la 1 iulie, statele membre ar trebui să ridice restricțiile de călătorie la granițele externe pentru rezidenții din 15 țări terțe, printre care și Muntenegru.
Veste bună pentru românii care merg în Muntenegru
În aceste condiții, intrarea în Muntenegru este asigurată fără restricții suplimentare pentru cei care îndeplinesc trei condiții: 1. sunt rezidenți ai uneia dintre țările de pe „lista verde” sau a rămas în țara din „lista verde” cu cel puțin 15 zile înainte intrarea în Muntenegru; 2. dacă într-o perioadă de la a 15-a zi înainte de a intra în Muntenegru până în ziua intrării, acesta nu a rămas în nicio țară din afara „listei verzi”; 3. nu a călătorit în nicio țară sau în niciuna dintre țările din afara „listei verzi” decât în tranzit (tranzitul este călătorie fără întârziere, așa cum se dovedește cu privire la documentul de călătorie).
„Lista verde” include statele membre ale UE (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Liban, Malta , Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia) și Algeria, Andorra, Australia, Bahamas, Barbados, Brunei, Cambodgia, China, Costa Rica, Cuba, Fiji, Georgia, Indonezia, Islanda, Jamaica, Japonia , Iordania, Madagascar, Malaezia, Maroc, Mauritius, Monaco, Mongolia, Mozambic, Noua Zeelandă, Nicaragua, Norvegia, Palestina, Papua Noua Guinee, Paraguay, Filipine, Seychelles, Senegal, Coreea de Sud, Elveția, Tadjikistan, Thailanda, Trinidad și Tobago , Tunisia, Uruguay, Uzbekistan, Venezuela, Vietnam și Zambia, potrivit gov.me.
Măsuri luate de greci, bulgari și croați
Turiștii care intră în Grecia trebuie să completeze un formular de localizare. Acest formular conține destinația exactă și persoanele de contact (Passenger Locator Form). În plus, turiștii trebuie prezinte codul QR generat, printat sau pe smartphone, la intrarea în țară. Toți turiștii sunt obligați să completeze formularul PLF cu cel puțin 48 de ore înainte de a intra pe teritoriul Greciei
O altă destinație aleasă de români pentru vacanța de vară este Bulgaria. Această țară a reintrodus obligativitatea purtării măștilor în toate spaţiile publice închise. Decizia a fost luată după ce această ţară din Balcani a înregistrat cea mai mare creştere săptămânală a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.
„Singurul scop al acestei decizii este acela de a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor bulgari”, a declarat ministrul Sănătății Kiril Ananiev.
Ananiev susține că rezidenţii din Bulgaria trebuie să poarte măşti sanitare în magazine, la evenimente sportive, în cinematografe şi teatre. De asemenea, este obligatorie şi respectarea unei distanţe de cel puţin 1,5 metri între persoane.
Bulgaria, o ţară cu o populaţie de aproape 7 milioane de locuitori, şi-a redeschis restaurantele şi cafenelele, după ce recomandările de izolare au fost ridicate pentru cele mai multe stabilimente.
Croaţia, o altă destinație aleasă ca destinație vara de către turiștii români, a decis pe 29 mai să îşi deschidă graniţele pentru cetăţenii din Slovacia, Cehia, Ungaria şi Austria.
Pentru turistii din România care vor călători în Croaţia, în următoarea perioadă, pentru a evita carantina obligatorie impusă de autorităţi este recomandat să se evite în drumul către staţiunile croate de la Adriatica, următoarele state: Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord şi Serbia.