Veste bună pentru ieșenii din Zona Metropolitană! Ce localități din județul Iași vor beneficia de apă și canalizare
Ieșenii din mai multe localități din județul Iași vor beneficia de apă și canalizare datorită investițiilor făcute de ApaVital. Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, a anunțat că au fost semnate 19 contracte ce vizează furnizarea de apă potabilă și canalizare către ieșeni. Este vorba de Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași, în valoare de peste 509 milioane de euro
Mai multe zone din județul Iași vor beneficia de sisteme de canalizare. Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată este derulat de ApaVital pe baza fondurilor europene și se va derula în peste 100 de localități din județ.
Peste 100 de localități din județul Iași vor beneficia de sisteme de apă și canalizare
Ieșenii vor avea o infrastructură nouă și modernă de apă și canalizare, ca parte a Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată, ce își propune să aducă contribuții la dezvoltarea economică durabilă a județului.
ApaVital a încheiat până în prezent 19 contracte ce vor cuprinde diferite lucrări pentru modernizarea și extinderea sistemelor publice de alimentare cu apă și a celor de colectare și tratare a apelor uzate.
În această etapă a proiectului au fost incluse 29 aglomerări urbane (având în componenţă 113 localități, arondate la 41 UAT-uri) acestea fiind:
- 1. Aglomerarea Iași – include municipiul Iași și localitățile Bârnova, Cercu, Păun, Todirel, Vişan, Pietrăria, Ciurea, Hlincea, Lunca Cetăţuii, Piciorul Lupului, Dumbrava, Holboca, Dancu, Miroslava, Balciu, Valea Adânca, Horpaz, Chicerea, Goruni, Tomeşti, Vlădiceni, Valea Lupului, Rediu, Breazu, Osoi;
- Aglomerarea Pașcani – include municipiul Pașcani și localitățile Lunca, Blăgeşti, Boşteni, Sodomeni;
- Aglomerarea Gâștești – include localitatile Gâștești, Topile;
- Aglomerarea Târgu Frumos – include orașul Târgu Frumos și localitățile Războieni, Prigoreni, Dădeşti, Ion Neculce, Găneşti, Buznea;
- Aglomerarea Podu Iloaiei – include localitățile Podu Iloaiei, Scobâlțeni și Budăi;
- Aglomerarea Hârlău – include orașul Hârlău și localitățile Poiana Mărului, Buhalniţa, Zlodica, Cotnari, Cârjoaia, Valea Racului, Horodiştea, Lupăria, Pârcovaci, Deleni, Feredeni, Poiana, Slobozia, Maxut, Scobinţi, Feteşti, Bădeni, Zagavia;
- Aglomerarea Popricani – include localitățile Popricani și Moimești;
- Aglomerarea Ţibăneşti – include localităţile Ţibăneşti, Glodenii Gândului, Răsboieni
- Aglomerarea Vulturi Vânători – include localitățile Vulturi și Vânători;
- 10.Aglomerarea Oțeleni cu localitatea Oțeleni;
- 11.Aglomerarea Popești – include localitățile Popești, Doroșcani și Hărpășești;
- 12.Aglomearea Sinești – include localitățile Sinești și Stornești;
- 13.Aglomerarea Mogoșești – include localitățile Mogoșești, Mânjești și Budești;
- 14.Aglomerarea Scânteia – include localitățile Scânteia, Boroșești și Ciocârlești;
- 15.Aglomerarea Dobrovăț cu localitatea Dobrovăț;
- 16.Aglomerarea Comarna cu localitatea Comarna;
- 17.Aglomerarea Covasna-Hilița – include localitățile Covasna, Hiliţa, Costuleni;
- 18.Aglomerarea Coropceni – include localitățile Coropceni, Poiana și Satu Nou;
- 19.Aglomerarea Voinești cu localitatea Voineşti;
- 20.Aglomerarea A.I. Cuza – include localitățile A. I. Cuza și Şcheia;
- 21.Aglomerarea Heleșteni – include localitățile Heleșteni, Hărmăneasa și Oboroceni;
- 22.Aglomerarea Costești – include localitățile Vașcani, Costești și Giurgești;
- 23.Aglomerarea Valea Seacă – include localitățile Valea Seacă și Conțești;
- 24.Aglomerarea Tătăruși – include localitățile Tătăruși, Iorcani, Pietrosu, Uda și Vâlcica;
- 25.Aglomerarea Heci include localitățile Heci și Bursuc Deal;
- 26.Aglomerarea Cristești cu localitatea Cristeşti;
- 27.Aglomerarea Moțca cu localitatea Moțca;
- 28.Aglomerarea Gârbești cu localitatea Gârbeşti;
- 29.Aglomerarea Cozmești – include localitățile Cozmeşti, Podolenii de Sus, Podolenii de Jos.
Ce lucrări vor fi demarate
Contractele încheiate au în vedere mai multe tipuri de lucrări care să vină în sprijinul locuitorilor din județul Iași și să le ușureze traiul.
Astfel, 13 contracte au în vedere lucrări pentru: extinderea sistemului de apă şi canalizare în judeţul laşi, un contract pentru furnizarea și montarea instalației de uscare și valorificare nămol, contract furnizare utilaje reţea canalizare, contract furnizare autoutilitare operaţionale, contract furnizare utilaje operaţionale, contract furnizare echipamente laborator tratare apă brută şi potabilă, contract Asistenţă Tehnică şi Supervizare Lucrări – Consultant 2.
„Facem eforturi pentru a aduce apa potabilă în casele ieșenilor. Fiecare comunitate trebuie să aibă acces la această resursă vitală. Extindem infrastructura de apă și canalizare la nivelul întregului județ. Vom face toate demersurile astfel încât, prin fonduri europene, guvernamentale sau proprii, să acoperim nevoia de apă potabilă a tuturor comunităților, în cel mai scurt timp”, a declarat preşedintele CJ, Costel Alexe.
De asemenea, ApaVital a lansat și procedura de licitație pentru extinderea sistemului de apă și canalizare în județul Iași – axa 3 – Iași – Comarna – Costuleni – Dobrovăț – Ciortești – Cozmești, grupate pe două loturi:
Lot 1: conducta de aducțiune apă potabilă Comarna – Schitu Duca – Ciortești, înființare rețea de alimentare cu apă și rețea de canalizare în localitatea Dobrovăț, Comarna, Costuleni, Covasna, Hilița (UAT Costuleni), colector/conductă refulare către SEAU Prisăcani, înființare rețea de alimentare cu apă și rețea de canalizare în localitățile Poiana și Satu Nou (UAT Schitu Duca), înființare rețea de alimentare cu apă și rețea de canalizare în localitatea Coropceni (UAT Ciortești),
Lot 2: conductă de aducțiune apă potabilă: Gorban – Podolenii de Sus, conducta de aducțiune apă potabilă: Podolenii de Sus – Cozmești obiect 11 – gospodărie de apă, înființare rețea de alimentare cu apă și rețea de canalizare în localitățile Cozmești și Podolenii de Sus (UAT Cozmești).
Valoarea totală estimată a contractului este de 197.175.659 lei.
Astfel, mai multe localități din județul Iași vor beneficia de conectarea la apă potabilă prin sisteme moderne de canalizare.