Veste bună pentru acești tineri români! Primesc o indemnizație de până la 16.000 lei

de: BZI.ro
23:11, 10 iul. 2020

Ministerul Apărării Naționale vine cu o propunere pentru tineri, încercând să-i determine să se înscrie la cursurile militare. Chiar dacă serviciul militar nu mai este obligatoriu, autoritățile încearcă să-i atragă pe aceștia printr-o ofertă de nerefuzat, care să le aducă beneficii considerabile. Astfel, cei care vor vrea să urmeze o pregătire în acest domeniu și să intre în programul care le este pus la dispoziție, vor beneficia, pe lângă masă, cazare și tot confortul, și de o indemnizație de 16.200 de lei la finalul pregătirii.

Vești bune pentru tinerii care fac armata. Primesc o indemnizație de peste 16.000 de lei

Tinerii pot solicita să participe la acest program pe timp de pace. Pregătirea durează patru luni, timp în care vor fi oferite numeroase beneficii. Astfel, se oferă gratuit cazare, drepturi de echipare și de hrană, asistență medicală și medicamente, dar și de o indemnizație lunară. Per total, persoanele implicate în această pregătire vor avea parte de același tratament ca militarii în termen, cu grad de soldat.

La finalul celo patru luni, tinerii implicați vor primi o indemnizație suplimentară, ce va reprezenta echivalentul a trei salarii medii brute pe economie, iar centrele militare îi vor lua în evidență, introducându-i în rezerva operațională. Ținând cont de faptul că, în 2020, salariul mediu brut este de 5.429 de lei, cei ce vor termina pregătirea cu durata de până la patru luni ar putea primi, dacă ar face pregătirea în acest an, o indemnizație de peste 16.200 de lei.

Cei care vor să ia parte la acest program de instrucție vor trebui să îndeplinească mai multe condiții. Astfel, orice femeie sau bărbat, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, domiciliate în România și care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau care sunt în rezervă, pot deveni militari voluntari. Actele necesare înscrierii sunt o adeverință de la medicul de familie care să ateste că este “clinic sănătos și nu este în evidență cu boli cronice” care i-ar putea afecta activitatea, precum și un angajament pe propria răspundere a solicitantului declarat apt din punct de vedere psihologic.

Numărul de locuri disponibile va fi comunicat anual de către MApN, iar perioadele în care se va ține acesta, precum și locul de desfășurare vor fi anunțate în presă

De precizat faptul că militarii voluntari în termen vor fi diferiți de rezerviștii voluntari, activitatea celor două categorii de militari fiind reglementată de acte normative diferite: Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, pentru militarii voluntari în termen și Legea nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari, pentru cealaltă categorie de militari.