Veste bună! În ultimele 24 de ore nu au mai fost înregistrate reacții adverse după vaccinarea împotriva COVID-19
Au trecut șase zile de când cadrele medicale au început să se vaccineze anti-COVID-19. Până în momentul de față, s-au înregistrat 26 de reacții adverse. Cu toate acestea, există și o veste bună. În ultimele 24 de ore, nu s-au mai înregistrat reacții adverse, potrivit Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.
Conform datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, în ultimele 24 de ore 1.367 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech.
S-au vaccinat în total 11.656 de persoane.
Cele 26 de reacții adverse au constat în: 4 reacții locale cu durere la locul injectării și 22 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie).
Medicul Beatrice Mahler, despre reacțiile adverse după administrarea vaccinului anti-COVID-19
Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, Beatrice Mahler, declară că reacțiile secundare, care apar după vaccinarea împotriva noului coronavirus, sunt reacții minore și normale, care apar după vaccinarea cu oricare alt vaccin.
„Sunt reacții minore post-vaccinare, care pot să apară la o parte dintre cei care își administrează vaccinul. Sunt reacții pe care o mare parte dintre noi le-am avut, atunci când am fost vaccinați antigripal, dar și în cazul vaccinării cu alte tipuri de vaccinuri, însă aceste reacții au trecut destul de rapid, în câteva ore, cel mult în câteva zile.”, a declarat Beatrice Mahler, la Antena 3.
Cum se pot raporta reacțiile adverse la vaccinul împotriva noului coronavirus
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziţia publicului noile fişe de raportare a reacţiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Astfel că, pacienţii si profesioniştii din domeniul sănătăţii pot raporta reacţiile adverse la vaccinul împotriva COVID-19.
Raportarea reacțiilor se poate face atât online, cât și prin modalitățile obișnuite: completarea fişei de reacţii adverse şi transmiterea acesteia către Direcţia Farmacovigilenţă si Managementul Riscului.
Adrian Marinescu; „Am avut impresia până la momentul vaccinului că suntem într-un tunel“
Demersul ANMDMR vine după ce 970 de cadre medicale s-au vaccinat duminică, 27 decembrie, în ziua în care a început campania de vaccinare anti-COVID în România, şi niciunul nu a avut reacţii adverse. Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balş, unul cei care au primit prima doză de vaccin, a declarat că vaccinul va fi alegerea multora, fiindcă pandemia trebuie să ia sfârșit.
„Din păcate, toţi trecem printr-o pandemie şi parcă am avut impresia până la momentul vaccinului că suntem într-un tunel care nu se mai termină şi ne-am dorit să vedem acea luminiţă. Tot ce înseamnă măsuri de prevenţie rezolvă doar pe moment, reinfectările pot să apară şi acceastă soluţie, chiar dacă nu va rezolva peste noapte, e ceea ce ne-am dorit
Pentru sceptici aş spune că puterea exemplului va conta foarte mult, iar faptul că în final aceste mesaje transmise unitar, transparent şi plecând de la dovezi solide, ac dovezi vor arăta foarte clar că în final, dacă punem în balanţă beneficiile legate de vaccin şi ceea ce înseamnă că scăpăm de îmbolnăviri, adică de forme severe, cred că balanţa va înclina spre vaccin”, a declarat Adrian Marinescu.