Veste bună de la Universitatea de Științele Vieții din Iași: Concursul național „Identificare de produse tradiționale”

de: Ana Crețu
02:00, 06 mai 2022

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare, în parteneriat cu Direcția pentru Agricultură Județeană Iași organizează sâmbătă, 7 mai 2022, concursul național „Identificare de produse tradiționale”. La concurs pot participa elevi și studenți din România și din regiunile istorice, individual sau în echipă, coordonați de un cadru didactic.

Cei care participă la concurs au obligația să aibă un produs original, să fie fabricat din materii prime locale și să nu conțină aditivi alimentari. Produsul trebuie să fie realizat după o rețetă tradițională și după un procedeu tehnologic tradițional. Organizatorii vor recompensa participanții la concurs cu diplome și premii.

Prezentarea produselor înscrise în competiție va avea loc sâmbătă, 7 mai 2022, ora 10.00, iar la ora 11.00 va avea loc degustarea preparatelor

Elevii și studenții pot să participe gratuită la concursul național „Identificare de produse tradiționale”

Participarea este gratuită, elevii și studenții înscriși respectă prevederile din Regulamentul oficial al concursului

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare, în parteneriat cu Direcția pentru Agricultură Județeană Iași organizează concursul național „Identificare de produse tradiționale”.

Acest concurs este la cea de-a IV-a ediție. Prezentarea produselor înscrise în competiție va avea loc sâmbătă, 7 mai 2022, ora 10.00, iar la ora 11.00 va avea loc degustarea preparatelor. Evenimentul este dedicat elevilor și studenților care s-au înscris individual sau în echipă și sunt coordonați de un cadru didactic.

„Concursul își propune promovarea unei alimentații sănătoase și încurajarea consumului de produse culinare. Concursul își propune promovarea unei alimentații sănătoase și încurajarea consumului de produse culinare realizate după rețete tradiționale și, totodată, se urmărește stimularea spiritului antreprenorial al elevilor și studenților prin valorificarea superioară a producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică. Participarea este gratuită, elevii și studenții înscriși respectă prevederile din Regulamentul oficial al concursului”, a declarat șef. lucr. dr. Mihaela Ivancia, prodecan al FIRAA. Organizatorii vor recompensa participanții la concurs cu diplome și premii.

Vor fi produse tradiționale colac cu unt și scorțișoară, mucenici moldovenești, sărmăluțe cu urdă, sărmăluțe moldovenești cu mămăliguță și smântână

Ce prevede regulamentul concursului

În urma evaluărilor, echipele participante vor primi diplome și premii, iar cele mai bune produse vor fi propuse pentru a deveni oficial produse tradiționale, cu marcă înregistrată

În regulamentul concursului național de produse tradiționale se prevede ca alimentele să fie însoțite de un dosar al produsului. Povestea trebuie să demonstreze că rețeta a fost transmisă de la o generație la alta și să rezulte legătura istorică a produsului tradițional cu locul de producție. În documente trebuie să se regăsească faptul că rețeta are o vechime de cel puțin 30 de ani. Participanții își vor putea prezenta produsul și modul de realizare a acestuia, la FIRAA, în Holul de Marmură.

Echipa, însoțită de un cadru didactic, va prezenta membrilor juriului produsul, pe care îl vor degusta. În urma evaluărilor, echipele participante vor primi diplome și premii, iar cele mai bune produse vor fi propuse pentru a deveni oficial produse tradiționale, cu marcă înregistrată.

Alivanca bunicii, brânzoaice moldovenești, chiroști cu brânză, cozonac moldovenesc, învârtită pufoasă, colac cu unt și scorțișoară, mucenici moldovenești, sărmăluțe cu urdă, sărmăluțe moldovenești cu mămăliguță și smântână, slănină fiartă cu boia și usturoi, tochitură moldovenească cu mămăliguță, ou și brânză sunt doar o parte din preparatele înscrise de către echipe formate din elevi sau studenți, în cadrul Concursului Național „Identificare de produse tradiționale”.

Organizatorii susțin că acest concurs a căpătat un caracter național. La concursul pentru produse tradiționale pot participa elevi și studenți din România și din regiunile istorice, individual sau în echipă, coordonați de un cadru didactic.