Veste bună dată de Virgil Musta: „Medicamentul este folosit în România încă de la începutul pandemiei!“
Veste bună dată de Virgil Musta. Medicul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara spune că a folosit cu succes medicamentul minune, dexametazona, încă de la începutul pandemiei, ceea ce reprezintă vești foarte bune. Practic descoperirea făcută de britanici era aplicată de mult de români.
Respectivul medicament a intrat în atenția întregii planete în urma unui studiu al oamenilor de știință britanici. Potrivit cercetării, dexametazona reduce cu o treime riscul letal în cazul pacienților aflați pe oxigenare mecanică.
”Este un medicament cunoscut, noi îl folosim de la începutul pandemiei pe perioadă scurtă. Este un antiinflamator puternic și îmbunătățește starea generală a pacientului!”, a declarat medicul Virgil Musta.
Veste bună dată de Virgil Musta: „La persoanele cu insuficiență respiratorie este benefică această terapie“
Medicul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara susține că dexametazona se folosește și în România, dar cu prudență.
„Beneficiul tuturor acestor medicamente patogenice depinde de situația concretă când se administrează. La persoanele cu insuficiență respiratorie este benefică această terapie. Acestea sunt cazurile severe din ATI. Există mai multe discuții legate de introducerea terapiei precoce pentru a nu se ajunge în faze de inflamație severă, dar deocamdata studiile încă nu au rezultate concludente și semnificativ statistice”, a declarat Virgil Musta.
Ce mesaj transmite OMS în legătură cu dexametazona
Organizația Mondială a Sănătății a salutat rezultatele primelor teste efectuate în Marea Britanie, care arată că dexametazona poate salva viețile pacienților cu simptome grave de coronavirus.
Pentru pacienții ventilați mecanic, tratamentul cu această substanță a arătat că reduce mortalitatea cu o treime, iar la pacienții care primeau doar oxigen suplimentar cu o cincime.
Efectele benefice au fost observate doar în cazul pacienților cu forme grave de Covid-19. Aproximativ 19 din 20 de pacienţi bolnavi de COVID-19 se simt mai bine fără să fie spitalizaţi. Dintre cei internaţi, majoritatea prezintă o ameliorare, însă unii pot avea nevoie de oxigen sau ventilare mecanică. Este vorba despre pacienţi cu risc mare, pe care dexametazona pare să-i ajute.
„Acesta este primul tratament care arată că reduce mortalitatea la pacienții cu coronavirus, care au nevoie de oxigen sau de ventilare mecanică”, a spus directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Acestea sunt vești foarte bune și felicit guvernul britanic, Universitatea Oxford și spitalele și pacienții din Regatul Unit care au contribuit la această descoperire științifică salvatoare de vieți”, a adăugat el.
Având în vedere faptul că este ieftin, el poate fi folosit în ţări sărace, afectate de pandemie, comentează BBC.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că îşi va actualiza liniile directoare privind tratamentul administrat persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în concordanţă cu rezultatele acestui studiu clinic conform căruia dexametazona poate ajuta la salvarea pacienţilor în stare critică, informează Reuters, preluată de Agerpres.
Liniile directoare ale OMS pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus se adresează profesioniştilor din domeniul sanitar şi caută să utilizeze cele mai recente date pentru a informa medicii cu privire la cea mai bună modalitate de abordare a tuturor etapelor bolii, de la depistare până la externare.
OMS a transmis că aşteaptă datele complete ale studiului în zilele următoare. „OMS va coordona o meta-analiză pentru a înţelege mai multe cu privire la această intervenţie. Liniile directoare clinice ale OMS vor fi actualizate pentru a reflecta modul şi momentul în care medicamentul trebuie utilizat în COVID-19”, a adăugat organizaţia.