Prima pagină » Local » Veste bună! A scăzut numărul ieșenilor aflați în autoizolare din cauza coronavirus
Veste bună! A scăzut numărul ieșenilor aflați în autoizolare din cauza coronavirus

Veste bună! A scăzut numărul ieșenilor aflați în autoizolare din cauza coronavirus

10 mart. 2020, 10:33,
în Local

La nivelul judeţului Iaşi, nu sunt persoane în carantină, iar 627 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică si care sunt monitorizate zilnic de către medicii epidemiologi din cadrul Directiei de Sanatate Publica Iasi. In afara de acestea, 242 persoane au iesit din perioada de 14 zile de autoizolare. Menţionăm că starea de sănătate este bună.

Nu sunt persoane din judetul Iasi confirmate cu coronavirus și până în momentul de faţă toate testele efectuate la persoane cu suspiciuni de infecţie cu coronavirus din judeţul Iaşi au ieşit negative.

Noutatea zilei la Iași este că cei care au intrat în prima raportare cu autoizolare și au condiție medicală bună ies din izolarea la domiciliu.

„Conform Hotărârii nr. 6 din 09.03.2020 privind aprobarea unor măsuri suplimentare de combatere a noului Coronavirus, se aprobă exceptarea emiterii avizului Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi în cazul evenimentelor cu un număr maxim de 200 de participanţi.
Informare de presă privind cazurile (16 şi 17) confirmate pozitiv la testul coronavirus (COVID-16). În urma depistării unui pacient al Spitalului de Urgenţă

Dimitrie Gerota din Bucureşti ca fiind pozitiv la virusul COVID – 19 (coronavirus), se fac următoarele precizări:
Bărbatul a fost internat în data de 5 martie a.c. având o simptomatologie total diferită faţă de definiţia de caz pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. La câteva zile după internare, pacientul, a dezvoltat o simptomatologie pulmonară foarte agresivă, fapt ce i-a determinat pe medicii care îl aveau în observaţie să solicite efectuarea testului pentru COVID – 19. Bărbatul este ofiţer în rezervă al MAI, are 60 de ani şi prezintă o stare generală stabilă. Pacientul afirmă că nu a călătorit recent în nici un stat din zonele considerate de risc maxim.

De asemenea, în cursul zilei de luni, 9 martie 2020, a fost confirmată infecţia cu coronavirus în cazul unei femei de 73 de ani, din Buzău, care a sunat la 112 în cursul zilei de ieri după ce a manifestat stare febrilă, greaţă, disconfort digestiv. Femeia a fost preluată de ambulanţă, de la domiciliu, cu izoleta, şi internată în Spitalul Judeţean de Urgenţă, în locul special amenajat pentru astfel de situaţii. Persoana a fost testată pentru gripă, rezultatul fiind negativ, fapt pentru care au fost prelevate probe pentru noul coronavirus (COVID-19), testul rezultat fiind pozitiv. Femeia de 73 de ani a revenit în ţară din regiunea Rimini (Italia) în 2 martie 2020, dată la care respectiva regiune era considerată neafectată.

Reamintim deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă privind impunerea unor restricţii de trafic dinspre şi înspre statele afectate de infecţia cu COVID-19 şi care au intrat în vigoare de pe data de 9 martie până la data de 31 martie 2020, cu posibilitatea prelungirii:

– Sunt sistate cursele aeriene către şi dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul ţării noastre.
– Operatorii aerieni au obligaţia de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetăţenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud.
– Cetăţenii români care sosesc în ţară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran şi Coreea de Sud intră în carantină instituţionalizată pe raza judeţului de graniţă sau în izolare la domiciliu, în funcţie de zona din care vin.
– Accesul cetăţenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiţia obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz.
– Transporturile de marfă de minim 3,5 tone sunt exceptate de la restricţiile de trafic impuse prin hotărârea CNSSU din data de 8 martie a.c., privind accesul pe teritoriul României.
– Restricţiile menţionate se aplică şi pentru transportul maritim şi fluvial. Deciziile enumerate mai sus sunt valabile până la data de 31 martie a.c., cu posibilitate de prelungire.
– Totodată, începând cu data de 8 martie 2020 sunt interzise manifestările publice sau private, în spaţii deschise sau închise, cu un număr de participanţi mai mare de 1000 de persoane. Această măsură este obligatorie, la nivel naţional, pentru toţi agenţii publici şi privaţi şi nu este supusă negocierii, excepţiilor, neputând fi amânată. Şi această decizie este valabilă, de asemenea, până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul naţional al României şi există posibilitatea prelungirii, în funcţie de evoluţia situaţiei.
– În aceeaşi perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenţii la medicină şi farmacie, cu excepţia situaţiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.
– Până la 31 martie a.c., aparţinătorii pacienţilor nu pot efectua vizite în spitale.

Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE. De asemenea, cetăţenii români din străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20“, se arată într-un comunicat al DSP Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`