Veruci genitale provoacă cancer de col uterin? Cât de periculoasă este afecțiunea și cum poate fi tratată

de: Corina Birta
20:21, 24 mai 2022

Veruci genitale apar pe fondul infecției cu papilomavirus. Patologia se bazează pe papilomavirusul uman (HPV). Este cauza principală a verucilor genitale la femei. În natură, există aproximativ 100 de HPV diferite, 60 se dezvoltă pe țesuturile moi și provoacă veruci, iar celelalte 40 provoacă infecții pe membranele mucoase ale corpului uman. Potrivit statisticilor HPV, femeile sunt mai predispuse să sufere.

Studiile au arătat că aproximativ 50% dintre persoanele active sexual se infectează cu papilomavirusul uman în viața lor în primii ani de la debutul vieții intime. Este foarte important să se identifice boala într-un stadiu incipient, deoarece boala poate duce la cancer de col uterin. Negii din interiorul vaginului și din anus au cel mai adesea un risc oncogen ridicat.

Verucile genitali din vagin sunt neoplasme care arată ca negii

Veruci genitale. Cum apar acestea și cât de periculoase sunt pentru sănătatea noastră

Verucile genitali din vagin sunt neoplasme care arată ca negii de pe deget. Ele sunt localizate în principal pe piele și membrana mucoasă a organelor genitale, tind să se contopească. Adesea, purtătorul HPV poate fi asimptomatic timp de mulți ani și numai cu o scădere a imunității femeii, boala începe să se manifeste cu veruci și condiloame.

În exterior, astfel de neoplasme seamănă cu conopida, creșterile pot fi în jurul anusului, pe vulvă sau în vagin. Negii pot crește și pot provoca arsuri sau mâncărimi. Sunt tumori benigne, dar dacă nu este tratată, HPV provoacă mutații în celulele umane care duc la cancer de col uterin. Prin urmare, este atât de important să se efectueze îndepărtarea chirurgicală a condiloamelor din vagin la timp.

În exterior, astfel de neoplasme seamănă cu conopida, creșterile pot fi în jurul anusului, pe vulvă sau în vagin

Un loc preferat pentru apariția verucilor genitale este organele genitale externe. La femei, ele apar pe colul uterin, în anus și pe labii. La bărbați în zona intimă, pe pielea preputului și în jurul anusului. De îndată ce un medic detectează verucile genitale, tratamentul ar trebui să înceapă cât mai curând posibil, deoarece unele tipuri de papilomavirus uman au proprietăți oncogene crescute.

Cele mai eficiente metode de tratament pentru a scăpa de tulpinile de HPV

Boala poate fi asimptomatică. La traumatizarea negilor cu îmbrăcăminte, în timpul mișcărilor intestinale apar adesea sângerări de scurtă durată. Neoplasmele inflamate pot cauza mâncărime și pot provoca disconfort. Există tulpini de HPV care se caracterizează prin sângerare vaginală neobișnuită. Acest lucru se întâmplă adesea atunci când verucile cauzate de HPV devin canceroase. De asemenea, trebuie să fii foarte atentă și la alunițele canceroase.

Este important să vizitați un ginecolog în timp util și, dacă observați veruci genitale, este mai bine să faceți imediat o examinare. În cele mai multe cazuri, un frotiu va ajuta la detectarea virusului în timp util și va ajuta la prescrierea tratamentului corect și în timp util.

Boala poate fi asimptomatică

Cel mai adesea, suntem tratați de pacienți care au veruci perianale genitale, a căror îndepărtare poate fi efectuată în diferite moduri. Acestea se îndepărtează prin terapia cu unde radio, criodistrucție, adică cauterizarea verucilor genitale cu azot lichid la temperatură joasă și coagularea cu laser, evaporarea neoplasmelor patologice cu un laser.

Pentru a preveni reapariția unor veruci genitale este prescrisă terapia antivirală. De asemenea, pacienții sunt sfătuiți să viziteze periodic specialiști și să facă analize. Femeile cărora li s-a îndepărtat verucile ar trebui să li se facă tampoane de două ori pe an și să fie supuse unui diagnostic histologic.

Pentru a preveni reapariția unor veruci genitale este prescrisă terapia antivirală