Vernisajul expoziției „Ilie Năstase | Tie Break 76”, la Ateneul Național din Iași. Ilie Năstase: „Vreau să împărtășesc aceste trofee cu cei tineri care nu le cunosc” – GALERIE FOTO
Vineri, 15 iulie 2022, în Foaierul Ateneului Național din Iași, a avut loc vernisajul expoziției „Ilie Năstase | Tie Break 76”. La eveniment a fost prezent însuși renumitul tenismen, precum și managerul instituției gazdă, Andrei Apreotesei. În timpul expoziției, reprezentanții Ateneului au decis să-i facă o surpriză sportivului, având în vedere apropierea zilei de naștere a acestuia.
Ilie Năstase a fost unul dintre cei mai populari tenismeni în perioada anilor 1970, aducând numeroase victorii României. Timp de 2 ani consecutivi, mai exact în 1972 și 1973, acesta a fost numărul 1 la nivel mondial, având un total de 83 de titluri câștigate, dintre care 58 înregistrate de Asociația Jucătorilor de Tenis Profesioniști.
Vernisajul expoziției „Ilie Năstase | Tie Break 76”
Ateneul Național din Iași l-a găzduit vineri, 15 iulie, în Foaierul instituției pe faimosul tenismen Ilie Năstase. Acesta a venit la Iași cu ocazia inaugurării expoziției „Ilie Năstase | Tie Break 76”.
Piesele puse la dispoziția publicului includ poze din cariera de sportiv a acestuia precum si haine din echipamentul de sportiv al acestuia, precum și mai multe rachete și mingi.
După ce a mulțumit tuturor participanților de la vernisaj pentru prezență, managerul Ateneului, Andrei Apreotesei, a ținut să precizeze importanța vizitei renumitului sportiv în incinta instituției.
„Ilie Năstase e un om care a făcut enorm pentru România și încă face, e un sportiv pe care mi-am dorit de foarte timp să-l aduc la Ateneul Național din Iași, considerând cu toată siguranța că merită să fie în această panoplie a întregilor oameni mari pe care i-am avut până acum la Ateneu. Mulți dintre dumneavoastră m-ați întrebat de ce e un sportiv la Ateneu, deoarece aici e cultură și nu sport. Ei bine, și sportul e o cultură”, a explicat managerul Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei.
Acesta a mai precizat, de asemenea, că expoziția va fi disponibilă publicului timp de o lună de zile, iar accesul va fi gratuit pentru toți fanii și curioșii carierei lui Ilie Năstase.
Inițiative din spatele expoziției
Prezent la eveniment, Ilie Năstase a făcut un mic tur al acesteia, explicând unele dintre exponate și rememorând momente din timpul carierei sale. El a mai explicat, de asemenea, că motivul din spatele acestui proiect este dorința lui de a face cunoscut publicului tânăr o mică bucată din istoria sportivă a României pe care, poate, tinerii nu o cunosc suficient de bine.
„Am început treaba asta cu muzeul de vreun an și jumătate. Am avut marele noroc să-l cunosc pe domnul Cezar Florea care știe ce face și care este foarte generos. Toate pozele astea sunt din 1972, 1975, 1976 și au fost majoritatea cumpărate de dânsul. El a cumpărat originalul și datorită acestui fapt am putut noi să facem imaginile de dimensiunea asta, altfel ele nu ar fi putut fi făcute la fel de mari. M-am gândit demult și vreau să fac un muzeu mobil pe care să-l aduc, atâta vreme cât voi trăi, în fiecare oraș din România, unde se cere și se dorește”, a explicat Ilie Năstase.
Prezent la eveniment a fost și Cezar Florea, unul dintre cei căruia i se datorează existența expoziției datorită pasiunii pe care a avut-o pentru cariera lui Ilie Năstase, considerându-l cel mai mare tenismen al României.
Și fiindcă marți, 19 iulie, este ziua de naștere a sportivului, reprezentanții Ateneului Național din Iași au decis să-i facă o surpriză și i-au cumpărat un tort pentru a sărbători împlinirea vârstei de 76 de ani, vârsta care, de altfel, a inspirat și numele expoziției.
Tenismenul nu a plecat încă din Iași, deși vernisajul expoziției „Ilie Năstase | Tie Break 76” s-a încheiat, acesta va fi prezent sâmbătă și duminică la finalele turneului Concordia Iași Open la baza de tenis Ciric de la ora 13:00.