Vene rosii in ochi. Care sunt cauzele

de: BZI.ro
01:03, 18 feb. 2019

Ochiul rosu este un termen comun pentru descrierea ochilor rosii, care par ca sangereaza. De obicei, daca pe albul ochilor apar vinisoare rosii, acestea se datoreaza oboselii, lipsei somnului, infectiei virale sau iritatiei. Daca vasele de sange rosii evidente persista, ar putea fi si semnul unei infectii. Ochii rosii apar atunci cand vasele mici de sange prezente pe suprafata ochiului se extind si se aglomereaza cu sange. Acest lucru se datoreaza faptului ca o cantitate redusa de oxigen este furnizata corneei sau tesuturilor care acopera ochiul. Aspectul ochilor rosii variaza in functie de severitate, de la un rosu aprins, care acopera complet sclera la cateva vase de sange largite, care arata ca niste linii rosii peste albul ochiului.

Simptomele ochiului rosu. Probleme pot sa apara la unul sau la ambii ochi si pe langa acele vinisoare rosii mai pot sa apara: dureri oculare, mancarime, lacrimare, ochi umflati, tulburari de vedere – ca de exemplu, vedere neclara. Vasele rosii de sange, care sunt evidente in sclera, se pot datora multor cauze diferite – aici sunt cateva dintre cele mai frecvente:

1. Lentile de contact. Una dintre principalele cauze ale iritatiei ochilor si a inrosirii este supraincarcarea sau ingrijirea necorespunzatoare a lentilelor de contact. Acest lucru poate determina acumularea de microbi pe suprafata lentilei. Daca ochii tai se inrosesc in timpul purtarii lentilelor de contact, indeparteaza-le imediat si fa o vizita oftalmologului. 2. Alergii. O reactie alergica la praf, polen, par de animale sau mucegai poate duce la vasele rosii in ochi. Daca aveti febra de fan, ochii sunt de obicei iritati, simtiti mancarime si este posibil sa aveti si alte simptome cum ar fi stranutul si congestia nazala.

3. Ochi uscati. Daca ochii nu sunt suficient lubrifiati, in timp, asta duce la iritatie, inrosire si senzata de nisip in ochi. Daca ochiul uscat este o problema cronica, acest lucru ar putea indica sindromul Sjogren – o afectiune autoimuna care afecteaza canalele lacrimare. 4. Conjunctivita. Este una dintre cele mai frecvente si contagioase infectii oculare, in special in randul copiilor scolari. Apare atunci cand conjunctiva devine infectata. Conjunctiva este o membrana subtire, transparenta, care acopera sclera. Cand aceasta se infecteaza, vasele de sange din interiorul ei devin iritate si se umfla, dand ochiului un aspect rosu sau roz.

5. Ochii raniti. Traumele sau leziunile oculare pot duce la ochi rosii. Ca reactie inflamatorie la leziuni, vasele de sange din ochi se dilata pentru a creste fluxul sanguin la locul leziunii in scopul vindecarii mai rapide. Aceasta dilatare (si, uneori, ruperea) vaselor de sange pe ochi este ceea ce provoaca roseata. Leziunile oculare pot varia de la zgarieturi minore ale ochilor (abraziuni ale corneei) pana la penetrarea profunda a ranilor si a arsurilor chimice. Oricare ar fi sursa, tratati intotdeauna o leziune oculara ca o urgenta medicala si consultati imediat un oftalmolog.