Vei fi şocat când vei afla câte bacterii periculoase se ascund în buretele tău de vase!

de: BZI.ro
12:26, 07 aug. 2024

Te-ai gândit vreodată înainte să te apuci să speli vasele că buretele tău este un adevărat focar de bacterii? Ei bine, dacă nu este unul nou, este bine să ştii că în el se ascund o mulţime de microbi care sunt periculoși pentru sănătate.

Peste 90% dintre bureții de vase folosiți în casă conțin o concentrație mare de bacterii, iar situaţia este alarmantă pentru că aceştia chiar reprezintă o ameninţare serioasă pentru sănătate, de aceea e bine să fie înlocuiți frecvent.

Buretele de bucătărie, hotelul bacteriilor din casă

Peste 85% dintre persoane nu spăla buretele de vase la o temperatură suficient de mare pentru a distruge bacteriile. Bureții de vase conțin de peste 6 ori mai multe bacterii decât mânerele ușii din baie, care sunt considerate o sursă majoră de boli și infecții.

Bureții reprezintă mediul ideal de dezvoltare a bacteriilor, pentru că sunt mereu uzi, fiind extrem de favorabil pentru dezvoltarea acestora. Ba mai mult decât atât, aproximativ 90% din bureții de vase conțin un bilion de bacterii, 60% dintre ele sunt periculoase.

Bacteriile găsite pe buretele de vase și blaturile de tocat conțin o bacterie care poate provoca paralizie. Există aproximativ 10.000 de bacterii pe 2.5 cm pătrați de burete și 1 milion pe prosopul de vase iar campylobacter este bacteria care poate provoca paralizie și este de obicei găsită pe bureții de bucătărie.

Ea nu afeactează gândirea sau felul în care ne simțim, dar se poate răspândi la nivelul nervilor periferici din jurul creierului, afectând mișcarea. Oamenii pot fi efectiv paralizați, în majoritatea cazurilor, oamenii se vor însănătoși, dar recuperarea poate dura săptămâni, luni sau ani.

Metode de prevenție

Dacă vrei să previi riscurile de îmbolnăvire pe care le au bureții de vase, pe care îi folosești zilnic, ţine cont de câteva sfaturi utile:

După fiecare spălare, clătește bine buretele cu apă fierbinte, iar la fiecare două zile, spală-l cu detergent antibacterial.

Schimbă buretele de vase la fiecare două săptămâni.

Poți folosi același burete de vase pentru mai mult timp dacă îl fierbi sau îl speli la temperaturi înalte. De asemenea, îl poți spală și în mașina de spălat vase.

Pentru a curăţa diferite locuri din bucătărie (masă, mobilă), folosește șervețele antibacteriene în loc de buretele de vase.

Dacă bacteriile te-au făcut să renunțați la bureți, există și alte opțiuni mai curate, cum ar fi cârpele de vase suedeze, care acționează ca niște prosoape de hârtie lavabile și rezistente. Acestea se usucă rapid, astfel încât bacteriile nu sunt la fel de răspândite, deci nu sunt atât de periculoase.

Periile de bucătărie pot fi, de asemenea, o modalitate mai curată de a vă freca vasele. Bacteriile se dezvoltă și se dezvoltă mai bine în bureți decât în perii de bucătărie, deoarece perii se usucă mai repede decât bureții și pot fi un mediu mai puțin prietenos pentru bacterii.

Iar dacă nu cureți buretele de bucătărie în mod corect și nu îl dezinfectezi suficient de des, această contaminare se va răspândi pe blaturile, aparatele și suprafețele de preparare a alimentelor. De acolo, bacteriile își croiesc drum spre mâncarea ta.