Vegeta de casă. Naturală, fără conservanți și E-uri

de: BZI.ro
16:47, 12 aug. 2021

Dacă şi tu preferi să îmbunătăţeşti gustul mâncărurilor cu celebrul condiment vegeta, dar întotdeauna ai avut o reţinere din cauza adaosului de sare, şi în plus, a chimicalelor, trebuie să ştii că avem pentru tine o reţetă extrem de intereanta. Cu ajutorul ei vei putea să îţi prepari singura bază pentru mâncăruri din legume sănătoase şi câtă sare vrei tu, fără monoglutamat de sodiu şi alte chimicale.

Ce este vegeta?

Vegeta este un adaos universal pentru mâncăruri, care are în compoziţie: sare de bucătărie maximum 58%, legume uscate 15,5% (morcov, păstârnac, ceapă, ţelina, frunze de pătrunjel), potentiatori de aromă (glutamat de sodiu E 621, inozinat de sodiu E 631, zahăr, condimente, amidon din porumb, colorant (riboflavina E 101i). 100 de grame din acest produs aduc un aport energetic de 137 kcal/583 kj şi 8,5 g proteine, 24,5 g carbohidraţi, 0,6 g grăsimi.

Dacă analizaţi puţin compoziţia, veţi putea observa că ingredientul principal al produsului analizat este sarea. Din această cauză, foarte multe persoane trebuie să evite consumul, pentru a nu avea probleme grave de sănătate, scrie jurnalul.ro. Pentru a scăpa de această problemă data de sare, dar şi de prezenţa E-urilor atât de nesănătoase, urmează reţetă de mai jos:

Ingrediente vegeta făcută în casă:

Pentru a face vegeta la tine acasă ai nevoie de: 5 morcovi, 3 rădăcini de pătrunjel,3 roşii, 2 cepe albe. 2 rădăcini de păstarnac, 2 ardei: unul roşu şi unul alb, 1 legătura de pătrunjel, 1 legătura de frunze de ţelina, 1 ceapă roşie, 1/2 gulie 1 ţelină.

Cum se prepară vegeta făcută în casă:

În primul rând va trebui să cureţi bine toate legumele de coajă, cotoare sau seminţe. Între timp, încinge cuptorul şi pregăteşte o tavă tapetată cu hârtie de copt. Pe aceasta vor fi pune toate legumele. Atenţie, cuptorul va fi încins la cel mult 100 de grade. Râde toate legumele prin razătoare, iar apoi aşează-le pe tavă. Nu uita să presari şi puţină sare deasupra lor. Legumele se pun la cuptor pentru a se usca. Pentru că nu vrem să le ardem, nu încălzim cuptorul la mai mult de 100 de grade Celsius. Lasă legumele la cuptor pentru aproximativ 4 ore.

După ce s-a încheiat aceast proces, şi toate legumele au fost uscate, opreşti cuptorul, scoate legumele şi apoi dă-le prin prin râşniţă de cafea, blender sau marunteste-le cu ajutorul robotului de bucătărie, scrie savory-food.

În pudră de legume rezultată adauga sare – după gust – apoi pune întreaga compoziţie în borcane închise ermetic. De asemenea se pot adăuga, după gust condimente precum cimbru, rozmarin, boia, turmeric, care au proprietăţi benefice organismului şi un gust deosebit. Păstrează vegeta rezultată în cămara sau în dulapul din bucătărie.