Vedere încețoșată. Care sunt cauzele tulburărilor de vedere
Multe persoane se plâng de faptul că uneori au o vedere încețoșată. Dacă aceste episoade apar frecvent și persistă ceva timp, este important să mergem de urgență la oftalmolog. Vederea încețoșată poate să apară la orice vârstă și semnalează probleme grave de sănătate. Iată care sunt cauzele tulburărilor de vedere.
Vedere încețoșată
Vederea încețoșată este o problemă cu care se confruntă tot mai multe persoane. Tulburările de vedere pot să apară la orice vârstă, pot afecta un ochi sau pe ambii. Vederea poate fi afectată de statul în fața monitoarelor mult timp, de efectuarea unor activități în spații cu lumină slabă, dar poate fi declanșată și de probleme mult mai grave.
Vederea slăbește odată cu îmbătrânirea, însă poate fi afectată și din cauza unei infecțiii sau inflamații oculare. De aceea, vederea încețoșată trebuie să fie atent monitorizată pentru a identifica pricipalele cauze, dar și pentru a găsi tratamentul eficent. În multe cazuri, vederea încețoșată este însoțită de simptome oculare adiacente, printre care se numără sângerare la nivel ocular, uscăciune sau scurgeri la nivel ocular, fotosensibilitate (sensibilitate la lumină), inflamația ochilor, însoțită de roșeață, dureri de ochi, prurit ocular (mâncărimea ochilor).
Printre cele mai cunoscute cauze ale vederii încețoșate se află cataraacta, retinita, abraziunile corneei, infecțiile oculare, degenerescența oculară legată de vârstă, migrenele sau durerile de cap, anemia, nevrita optică, retinopatia diabetică, atacul vascular cerebral, rănirea ochilor, oscilațiile glicemiei, oboseala și multe altele.
Cum se pot trata tulburările de vedere
Vederea încețoșată poate semnala probleme grave de sănătate, de aceea este necesar diagnosticul pus de medicul oftalmolog. Tulburările de vedere pot fi tratate în funcție de gradul de severitate. Afecțiunile severe precum cataracta sau glaucomul pot fi tratate prin intervenții chirurgicale, iar afecțiunile minore pot fi rezolvate prin medicație.
În ceea ce privește afecțiunile precum hipermetropia, miopia sau astigmatismul, acestea necesită în general purtarea unor ochelari sau lentile de contact prescrise de către medicul specialist. Și stilul de viață poate îmbunătăți vederea. O alimentație echilibrată și sănătoasă, activitățile fizice zilnice, evitarea expunerii îndelungate în fața monitoarelor, toate pot contribui la îmbunătățirea vederii.
Dacă tulburările de vedere apar pe perioade scurte de timp atunci e posibil ca acestea să fie declanșate de oboseală, stres și factori externi, dar dacă vederea încețoșată persistă în timp, atunci trebuie consultat medicul oftalmolog pentru a identifica principalele cauze care declanșează această problemă. Tulburările de vedere pot declanșa în timp și dificultăți de mișcare, atacuri de panică, anxietate și multe altele. Pe lângă simptomele oftalmologice, vederea în ceață poate apărea simultan și cu alte afecțiuni ale corpului, precum dureri articulare, hipertensiune, scădere bruscă în greutate, febră, dureri abdominale, cefalee, probleme de concentrare sau dificultăți locomotorii.
Vederea încețoșată poate fi tratată la timp cu ajutorul medicamentelor și a picăturilor speciale, însă dacă problema este mult mai gravă, medicul oftalmolog va recomanda intervențiile chirurgicale. Tulburările de vedere sunt un indiciu al prezenței unei boli oculare grave sau în stadiul de început. Vederea încețoșată poate semnala nevoia de a purta ochelari sau poate reprezenta un semnal de alarmă pentru boli mult mai grave. Medicull specialist este cel care oferă tratamentul corespunzător în funcție de cauzele și simptomele acestei afecțiuni oculare.