Vatmanii din Iași lucrează în condiții extreme! Temperaturile din tramvaie ajung la cote alarmante: „Termometrul din cabină arată 48 de grade” – FOTO
Vatmanii din Iași sunt disperați de căldura din tramvaie, iar după opt ore de muncă rămân afectați. Și călătorii sunt nevoiți să suporte aceste condiții, având în vedere că majoritatea tramvaielor nu au sistem de răcire
Temperaturile au început să crească considerabil în această perioadă, iar printre cei mai afectați oameni sunt vatmanii din Iași. Angajații trebuie să suporte o căldură infernală la manșa tramvaielor, iar acest lucru le poate afecta sănătatea.
Vatmanii, afectați de căldura din tramvaie
Vatmanii lucrează în condiții incredibile în zilele caniculare, iar temperatura din cabina tramvaiului ajunge chiar la 48 de grade Celsius. Compania a instalat ventilatoare în anumite vagoane, însă multe dintre ele încă nu au niciun sistem de răcire. O vătmăniță care era la manșa unui tramvai pe traseul 3 încerca să se răcorească, folosind un evantai. Cei mai norocoși, conduc modele Bozankaya sau PESA, însă nu sunt multe la stradă. Unii vatmani au avut probleme din cauza căldurii în anii trecuți, ajungând chiar și la spital.
„Este teribil în această perioadă să lucrezi opt ore pe traseu. Am un termometru în cabină, în zilele când sunt peste 30 de grade afară, în cabină îmi arăta 47-48 de grade Celsius. Imaginați-vă să stați opt ore în așa condiții, păi, când ajungi acasă, nu mai știi ce e cu tine. Care sunt mai rezistenți, nu sunt atât de afectați, însă sunt care mai au anumite probleme și trebuie să fie atenți. Am avut colegi în anii trecuți, când au chemat salvarea că li s-a făcut rău de la căldură sau care au intrat în concediu medical, fiindcă nu mai puteau să lucreze așa. Compania ne oferă apă la capăt de linie, păi, dacă o țin în cabină 30 de minute, este deja fierbinte. Sunt unele vagoane care au ventilatoare montate, însă la căldurile acestea nu poți face prea mult cu ele”, povestește un vatman de pe traseul 6.
Călătorii trebuie să suporte condițiile
Ieri, la ora 10:30, panourile de informare din stații arătau o temperatură de 28 de grade Celsius. Oamenii căutau să se adăpostească de razele soarelui pe lângă clădiri în așteptarea unui tramvai. Pe panoul de informare, majoritatea tramvaielor erau vechi, fără răcire, iar unul singur era model nou, pe traseul 9.
„Din păcate, este foarte cald, merg aproape zilnic cu tramvaiul, iar dacă prinzi un model vechi, efectiv, nu poți respira. Uneori, chiar mai stau în stație mai mult, în speranța că vine un tramvai nou, cu AC”, a spus Irina, o călătoare de la CTP.
Primăria din Iași vrea să încurajeze oamenii să folosească mijloacele de transport în comun și să renunțe la mașini, însă călătorilor nu li se pare corect că plătesc 3,5 lei pentru aceste condiții.
„Prefer să merg pe jos mai mult, însă când trebuie să parcurg distanțe mai lungi, trebuie să iau un tramvai. Condițiile sunt aceleași de ani de zile, deja ne-am obișnuit așa. Este nasol că transpiri imediat și simți că te sufoci”, a precizat Bogdan după ce a coborât dintr-un tramvai.
Oamenii trebuie să găsească soluții pentru a se răcori, iar în cel mai bun caz pot deschide geamurile tramvaielor.
„Compania de Transport Public vine în sprijinul călătorilor în zilele caniculare. La toate capetele de linie, unde sunt dispecerate, angajații CTP Iași vor distribui pahare cu apă persoanelor care au nevoie de hidratare. De asemenea, echipele CTP vor monitoriza permanent mijloacele de transport în comun în vederea preluării persoanelor care necesită sprijin și asistență. Totodată, în depou sau garaj, șoferii și vatmanii pot să își facă provizii de apă de la dozatoarele montate la ieșire. În tramvaiele care nu sunt dotate cu instalații de aer condiționat, s-au montat ventilatoare în cabina vatmanilor, iar pentru călători ventilația se realizează prin deschiderea geamurilor și a trapelor de aerisire”, au transmis reprezentanții CTP Iași.
Căldura din tramvaie i-a afectat pe vatmani, care trebuie să stea la temperaturi de peste 40 de grade timp de opt ore.