Vatmanii de la CTP Iași cer modificarea regulilor de circulație din Rondul Podu Roș. Iată care sunt solicitările lor
Vatmanii de la CTP Iași vor ca în Rondul Podu Roș regulile de circulație să fie modificate pentru siguranța tramvaielor. Aceștia consideră că sunt puși în pericol de fiecare dată când traversează zona respectivă
Nu de puține ori, în intersecția din Podu Roș, tramvaiele au fost implicate în accidente rutiere, fiind lovite din lateral de mașini din trafic. Mai mulți vatmani au semnat împreună o solicitare comună pe care au înaintat-o către conducere pentru a lua atitudine
Vatmanii au cerut modificarea regulilor de circulație în Podu Roș
Din cauza riscurilor la care se expun când traversează intersecția din Podu Roș, vatmanii cer modificarea regulilor de circulație din zonă. Aceștia vor ca tramvaiele să fie mai protejate, având în vedere că în ultima vreme s-au întregistrat mai multe incidente în zonă. O altă problemă pentru angajații de la CTP este faptul că pot fi trași la răspundere și obligați să plătească cheltuielile de reparație a tramvaiului dacă nu demonstrează că au fost nevinovați în cazul unui accident. Chiar la sfârșitul lunii octombrie 2024, un tramvai model PESA a fost avariat serios după ce un șofer nu a fost atent și a intrat cu mașina în mijlocul de transport în comun.
„Având în vedere numărul de coliziuni, din ultima perioadă, în această intersecție, raportat la lungimea și tonajul tramvaielor model Pesa și Bozankaya, pentru a nu cădea vina în sarcina vatmanului și cu suportarea cheltuielilor de reparații ale vehiculelor/autovehiculelor implicate, propunem: 1. Punerea în funcțiuni pe toată durata zilei a semaforului electric (nu doar 1-2 ore dimineața); 2. Schimbarea indicatorului «Cedează trecerea» pentru tramvaie, atât la intrarea cât și la ieșirea din intersecție, în indicatorul «Drum cu prioritate», și pe cale de consecință, implementarea indicatorului «Cedează trecerea» pentru vehicule sau autovehicule a căror deplasare se intersectează cu liniile de tramvai; 3. Existența unui echipaj de poliție locală, în permanență, în intersecție, pe toată durata zilei, pentru fluidizarea traficului și pentru a permite trecerea tramvaiului prin această intersecție în maxime condiții de siguranță”, au solicitat vatmanii de la CTP Iași.
Nu au primit niciun răspuns
Solicitarea a fost înregistrată la companie pe data de 2 decembrie 2024, iar conform legii, vatmanii trebuiau să primească un răspuns în 30 de zile. Acesta nu a mai venit, iar ei se întreabă dacă propunerile lor vor fi luate în considerare. CTP Iași are un reprezentant în Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Iași, care poate propune noi reglementări. Pe lângă faptul că, în cazul unui accident, tramvaiul trebuie reparat, acesta trebuie scos și din folosință pentru câteva luni, fiind o pierdere pentru călători și companie. Din păcate, mulți nu respectă indicatoarele și semaforizarea în zona respectivă, și sunt aproape să provoace accidente.
„Chiar o colegă de-a noastră a pățit-o la sfârșitul lunii noiembrie 2024, când un șofer a intrat în coliziune cu mașina în tramvai. Ea a trebuit să ceară ulterior înregistrările de pe vagon, ca să dovedească că nu a fost vinovată, altfel trebuia să plătească toate reparațiile la vagon. Nu suntem protejați de reglementările actuale din intersecția respectivă, tramvaiul este mai lung, în special modelele noi, este un risc foarte mare, iar șoferii forțează foarte mult. De ce să riscăm să plătim noi reparațiile când nici nu ești vinovat? Compania trebuie să aibă grijă de angajați, însă nici nu am primit răspuns, deși au trecut 30 de zile”, a spus un vatman de la CTP Iași.
Conducerea companiei a precizat că va înainta, în cele din urmă, propunerea către Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Iași.
„Compania nu poate lua nicio decizie. Tot ceea ce poate face este să trimită ca propunere la Comisia de Circulație. Va fi analizată în Comisia de Circulație propunerea. Mai mult, noi nu putem face”, a precizat directorul general CTP Iași, Cristian Stoica.
Vatmanii din Iași vor să schimbe regulile de circulație din Rondul Podu Roș pentru a se proteja de accidente.