Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a spus care este cea mai mare amenințare la adresa populației din România: „Nu este simplu”
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a discutat miercuri, 26 ianuarie 2022, despre cea mai mare amenințare la adresa populației, și anume cea a facturilor la energie primite de români în ultima perioadă.
„Nu este simplu să evaluezi. Fiecare din aceste zone are gradul lui de periculozitate. Pentru populație, însă, cea mai mare amenințare, cred eu, sunt facturile la energie”, spune ministrul Apărării, Vasile Dâncu, fiind interpelat care crede că este cea mai mare amenințare pentru români: pandemia, războiul sau facturile la energie.
Vasile Dîncu afirmă că populația este afectată în momentul de față mai mult de facturi, decât de situația internațională.
„Eu am spus că cea ea mai mare amenințare sunt facturile. Am vorbit de amenințarea pentru populație, nu am vorbit de amenințarea la adresa României. Eu stau la București și nu știu ce facturi am primit acasă la Cluj”, a spus Vasile Dîncu.
Ministrul Vasile Dîncu, despre activitatea rezerviștilor
De asemenea, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a explicat faptul că anumiți rezerviști au primit o serie de hârtii de chemare, dar susține că aceasta este o procedură desfășurată în fiecare an, o procedură de verificare și nu o mobilizare din cauza situației din Ucraina.
”Activarea rezerviștilor se face în fiecare an, prin rotație. În fiecare an facem această verificare (…) În niciun caz nu s-a discutat în acest moment despre activarea rezerviștilor, nu suntem în această situație”, a spus Vasile Dîncu.
Vasile Dîncu: „Nu se pune problema unei intervenții militare a NATO în Ucraina”
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus miercuri, înainte de ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării programată pentru ora 13.00, că „nu se pune problema unei intervenții militare a NATO în Ucraina”. Mai mult decât atât, oficialul a subliniat că România nu va trimite soldați sau echipamente în Ucraina.
„Chiar dacă nu se pune problema unei intervenții militare a NATO, sigur că vor fi consecințe în lanț asupra securității zonei și chiar asupra Europei, e vorba de lanțuri de aprovizionare cu energie, sistemul bancar. Vom fi specifici când se va termina CSAT. Există dorința aliaților de a fortifica acest flanc estic, de a aduce mai multe trupe și echipamente în cazul unui conflict, nu avem termene, dar există proceduri foarte clare pentru fiecare. Când vom termina CSAT, vom putea vorbi și despre proceduri. Nu se pune problema a trimite soldați sau echipamente în Ucraina. Dacă vă uitați în regulile NATO, nici NATO nu poate face asta. Dislocarea trupelor se poate face doar dacă este amenințată o țară membră a NATO. În cazul Ucrainei nu e vorba de asta”, a transmis Vasile Dîncu.
Reamintim faptul că Vasile Dîncu a fost numit ministrul Apărării la finalul lunii noiembrie a anului 2021.