Vasile Cepoi, despre redeschiderea Spitalului mobil de la Lețcani: „Săptămâna viitoare se va verifica dacă neconformitățile au fost rezolvate“

de: BZI.ro
13:37, 13 mart. 2021

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, Vasile Cepoi, a declarat sâmbătă, 13 martie, despre

„Reprezentantul proprietarului spitalului a afirmat că neconformitățile au fost rezolvate, iar săptămâna viitoare, reprezentanții DSP și IsU vor verifica dacă au fost corectate și dacă mai sunt alte probleme ce soluți isunt pentru rezolvarea lor“, a declarat Vasile Cepoi.

Altfel, directorul DSP Iași a precizat că în vederea pregătirilor pentru cel de-al treilea val al pandemiei de COVID-19, la Iași se dorește refuncționalizarea Spitalului mobil de la Lețcani.

„La sugestia domnului prefect și a domnului președinte al Consiliului Județean a avut loc o întâlnire între reprezentanții DSP Iași, ISU și factorii resposanbili privind gestionarea pandemiei. Am analizat în ce măsură spitalele din Iași pot face față celui de-al treilea val al pandemiei. S-a constat că este necesar să fim pregătiți cu posibiliattea creșterii capacității de spitalizare, mai ales la terapie Intensivă. Una dintre soluțiile găsite a fost refuncționalizarea spitalului de la Lețcani“, a menționat Vasile Cepoi.

O groază de nereguli găsite la Spitalul mobil de la Lețcani

Ministerul Sănătății a scos la iveală zeci de nereguli la spitalul mobil de la Lețcani pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19. Consiliul Județean Iași și Consiliul Județean Neamț au pus la bătaie 13,4 milioane de euro pentru acest spital de la marginea orașului. Unitatea medicală este însă închisă de aproape două luni, iar deficiențele constatate nu au fost remediate nici acum

Peste 250 de paturi de Terapie Intensivă sunt ocupate în unitățile medicale ieșene cu bolnavi infectați cu virusul SARS-CoV-2. Alte aproape 1.000 de persoane sunt carantinate la domiciliu, după ce s-au infectat cu virusul. În tot acest timp, în spitalele suport COVID-19 mai sunt libere circa 280 de paturi. Toate aceste date sunt pentru județul Iași, cel mai mare din țară și unde până în prezent au fost infectate peste 34.000 de persoane de la începutul pandemiei. Cea mai mare unitate medicală destinată tratării pacienților COVID-19 este închisă de circa două luni din cauza unor deficiențe constatate de Ministerul Sănătății și care încă nu au fost remediate.

Spitalul mobil de la Lecțani a fost supus unui control încă din toamna anului trecut, control care a scos la iveală 32 de neconformități. Cotidianul „BZI” vă prezintă în exclusivitate raportul complet al Corpului de Control al Ministrului Sănătății, raport care a scos la iveală cea mai mare combinație din bani publici făcută în județul Iași. Sub umbrela lui Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, și a lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, spitalul de la Lețcani a devenit cea mai mare afacere pe timp de pandemie din județ.

Neconformități semnalate încă din toamna lui 2020 la spitalul mobil

Inspectorii de la Ministerul Sănătății au verificat documentele și echipamentele de la spitalul mobil încă din toamna anului trecut. Licitația a fost organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, banii venind de la CJ Iași și CJ Neamț.

„Tematica acțiunii de control a vizat verificarea modului de punere în funcțiune a spitalului mobil modular Lețcani, secție exterioară a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» Iași. Controlul a vizat verificarea modului de eliberare a autorizației sanitare de funcționare pentru spitalul mobil modular Lețcani, dar și alte aspecte considerate relevante”, se arată în fila 1 a raportului întocmit de Corpul de Control al Ministrului Sănătății.

Și autoritățile județene au arătat că prin acest raport se vede clar că deficiențele sunt extrem de grave, iar Asociația Euronest și firma turcă SDI Global trebuie să le remedieze .