Vârsta maximă pentru Prima Casă. Ce condiții aveți de îndeplinit?
Vârsta maximă pentru Prima Casă poate diferi în funcție de banca pe care o alegeți să colaborați. De reținut este faptul că aceasta se referă la momentul încheierii creditului. În afară de vârstă, băncile mai țin cont și de alte criterii pe care debitorul trebuie să țină cont. Pe lângă condițiile de eligibilitate va trebui să urmați și niște pași pentru obținerea împrumutului.
Pentru persoanele ce nu își pot îndeplini visul de a avea o locuință cumpărată cu bani din surse proprii, pot apela la bănci. În cazul în care nu mai aveți altă casă, puteți opta pentru creditul imobiliar Prima Casă, iar pentru a doua locuință la creditul Ipotecar.
Vârsta maximă pentru Prima Casă, cine este eligibil pentru credit?
În funcție de banca la care aplicați pentru credit, vârsta maximă poate fi diferită. Persoanele trebuie să aibă minimum 18 ani, iar vârsta la care se încheie creditul trebuie să fie de 75 ani. Spre exemplu la anumite bănci, vârsta maximă la terminarea creditului trebuie să fie de 70 ani. O altă condiție pe care trebuie să o îndeplinească persoanele ce își doresc să apeleze la acest tip de serviciu este faptul că trebuie să aibă minimum 3 luni de muncă la actualul angajator. În cazul în care îndepliniți cerința, trebuie să aveți în vedere că nu trebuie să aveți mai mult de 30 zile nelucrate între actualul angajator și cel vechi. De asemenea, băncile nu vă vor acorda creditul dacă sunteți înregistrat ca rău platnic în Biroul de Credite. Venitul pe care trebuie să îl aveți lunar este minimul pe economie pentru a putea beneficia de un astfel de program. Dacă veniturile nu sunt raportate la ANAF, creditorul vă va oferi mai multe detalii cu privire la documentația pe care trebuie să o prezentați. Totodată, banca vă va cere și un avans de minim 5 la sută din suma împrumutată.
Suma se poate plăti în maximum 30 ani și se poate contracta împreună cu partenerul sau partenera de viața, copiii, surorile sau părinții. Banca vă poate oferi pe loc răspunsul creditul pe care îl doriți. Ulterior veți avea la dispoziție trei luni de zile să căutați locuința mult visată. În cazul în care nu vă găsiți apartamentul sau casa în termenul stabilit, creditul va putea fi acordat unei alte persoane. Creditele Prima Casă sunt limitate și sunt acordate în funcție de bugetul alocat de către fiecare bancă. În cazul în care deții deja o locuință mai mare de 50 mp sau nu ești cetățean român nu veți putea aplica pentru acest credit.
Ce pași trebuie să urmați pentru a obține creditul
Mai întâi de toate se va alege locuința pe care doriți să o achiziționați sau să o construiți, apoi să discutați cu banca. De asemenea, dacă nu ați găsit încă apartamentul sau casa mult visată, puteți să vă consultați cu banca în prealabil. Pasul următor este să calculați costurile împrumutului și să completați dosarul de finanțare pentru a fi analizat de către ofițerul de credite. Ulterior, creditorul va evalua locuința și va aproba împrumutul.
De la Fondul de Garantare Noua Casă va trebui să obțineți un extras de Informare pe care îl veți anexa la dosar. În cazul în care de la dosar lipsesc documente sau sunt anumite greșeli din partea băncii sau a debitorului, dosarul va fi întors de către cei ce îl analizează la Fond. De asemenea va trebui să achitați un comision de analiză de 0,25 la sută din sumă pentru cei de la Fond. După ce verificarea este finalizată, pasul următor este semnarea actelor. Mai exact contractul de credit, contractul de vânzare-cumpărare a locuinței, contractul de garantare emis de către Fond și contractul de ipotecă. Actele trebuie să fie semnate în fața unui notar. Banii pentru credit îi veți primi când locuința va fi intabulată în Cartea Funciară.
Atunci când vă gândiți să obțineți un credit trebuie să luați mai întâi în calcul vârsta maximă și pe cea minimă pentru Prima Casă. Condițiile de eligibilitate și avansul sunt cele mai importante criterii pentru ca banca să vă poată oferi creditul.