Varicela la adulți, poze. Cum se manifestă boala copilăriei în stadiile avansate ale vieții

de: BZI.ro
12:16, 16 dec. 2024

Varicela la adulți este vizibilă în poze și produce o erupție roșie care se umflă, apoi formează cruste. Afecțiunea este foarte contagioasă și se răspândește prin fluide corporale și contact fizic. Totuși, poți preveni varicela cu un vaccin.

Deși copiii sunt cei mai susceptibili să se confrunte cu varicelă, o poți face și ca adult.

Varicela la adulți, poze

Înainte de a apărea primul vaccin împotriva varicelei, în 1995, aproape toată lumea dezvolta afecțiunea în copilărie sau la o vârstă fragedă. Ulterior, rata îmbolnăvirilor a scăzut cu aproape 90 la sută. Astăzi, majoritatea copiilor sunt imunizați ca parte a programului de rutină. Varicela la adulți, vizibilă în poze, este o formă mult mai gravă, astfel că este mai bine să previi îmbolnăvirea.

Cele trei etape ale varicelei se referă, de obicei, la aspectul erupției cutanate. Stadiul 1 este o eczemă de culoare roșie și cu denivelări, care poate dura câteva zile. Stadiul 2 este o erupție cutanată cu vezicule pline cu lichid, care se sparg după aproximativ una până la două zile. Stadiul 3 este atunci când veziculele sunt acoperite de cruste. Această etapă durează, de asemenea, câteva zile. Chiar dacă erupția trece prin trei stadii, este posibil să ai toate tipurile de umflături în același timp, lucru ce înseamnă că unele pot fi în formare în timp ce altele deja se rup. De obicei, începi să faci varicelă pe față și pe trunchi, iar ulterior se răspândește pe restul corpului, până la degete și pe picioare.

Simptomele varicelei sunt ușor de observat, iar de obicei apar în ordine, după cum urmează: febră ușoară, durere de cap și de stomac ce îți taie apetitul, o erupție cutanată care arată ca multe vezicule mici. Ulterior, bulele se umplu cu un lichid, formează cruste și piele pătată. Un virus, varicelovirusul, cauzează varicela, iar acesta se răspândește atunci când o persoană îl transmite fie prin fluide corporale, respectiv tuse și strănut, fie prin contact. După expunerea la varicelă, este posibil să nu dezvolți niciun simptom timp de una până la trei săptămâni, iar ulterior vei începe să te simți rău. Copiii pot răspândi virusul cu una până la două zile înainte de a prezenta orice semne de boală, până când toate veziculele s-au crăpat ori s-au uscat. Astfel, riscul este și mai mare dacă ești în preajma celor mici

Tratament specific pentru boala copilăriei

Semnele de varicelă la adulți în poze sunt ușor de observat. Un specialist poate adesea să se uite la pielea ta și să știe dacă te confrunți cu această afecțiune. Dacă bebelușul tău face varicelă, anunță imediat medicul de familie, deoarece este mai periculoasă pentru nou-născuți decât pentru alte persoane.

Dacă ai contractat varicelovirusul, trebuie să te odihnești și să bei multe lichide. Pentru a scăpa de senzația de mâncărime, poți pune o compresă rece și umedă pe erupții și să îți ții unghiile scurte, pentru a nu le putea zgâria. Folosește remedii naturiste pe bază de brusture sau o loțiune cu antihistaminice și fă un duș sau o baie rece în fiecare zi. De asemenea, un medic îți poate recomanda un medicament antiviral. Adulții care sunt expuși riscului de simptome severe sau care au anumite afecțiuni medicale pot beneficia de acest tratament.

Cea mai bună metodă de a preveni îmbolnăvirea este prin vaccinare. Majoritatea persoanelor care se imunizează nu vor dezvolta afecțiunea. Totuși, dacă te infectezi, în general, vei avea o formă mai ușoară și o recuperare mai rapidă. Poți obține serul împotriva varicelei singur sau în combinație cu vaccinurile pentru rujeolă, oreion și rubeolă (ROR). De asemenea, experții medicali și științifici au discreditat cercetarea care sugera o legătură între vaccinul ROR și autism, astfel că este sigur pentru cazurile de varicelă la adulți, vizibile în poze.