Varicela. Cât stăm în casă și cum poți grăbi vindecarea veziculelor?
Persoanele care suferă de varicelă se întreabă cât stăm în casă pentru a scăpa mai repede de virus. Varicela este una dintre cele mai frecvente boli infecțioase. Ea este cel mai adesea luată (și „depășită”, adică „imunizată la agentul patogen”) la vârsta preșcolară, motiv pentru care varicela este considerată o boală clasică a copilăriei. Acest lucru nu este în întregime adevărat: în unele cazuri, adulții cu imunitatea foarte slăbită sunt reinfectați.
Una dintre trăsăturile ciudate și încă neînțelese pe deplin ale varicelei este că agentul său cauzal – aparent deja complet suprimat de sistemul imunitar – poate rămâne latent timp de decenii în organism. Acesta poate provoca la un moment dat o altă boală, distinctă din punct de vedere clinic de varicela. Este vorba despre zona zoster, sau Herpes Zoster, care la persoanele care au avut varicelă se poate manifesta (uneori cu simptome severe) la vârste înaintate, pe fondul stresului cronic, al oboselii, al hipotermiei și al altor condiții nefavorabile.
Varicela. Cât stăm în casă?
Poate cea mai cunoscută caracteristică a varicelei este contagiozitatea sa de 100%, adică probabilitatea de infectare prin contactul cu un purtător infectat. De aceea, varicela trebuie trată în carantină, având în vedere particularitățile perioadei de incubație și durata acesteia. Astfel, în instituțiile pentru copii se declară un regim de carantină de 21 de zile.
Varicela se poate răspândi prin contactul cu picăturile de lichid din nasul și gâtul unei persoane infectate. Aceste picături se deplasează în aer atunci când o persoană tușește sau strănută. De asemenea, puteți lua varicela prin atingerea veziculelor unei persoane infectate.
O persoană cu varicelă devine contagioasă cu 1-2 zile înainte de apariția erupției cutanate și rămâne o sursă de infecție până când toate veziculele s-au uscat și s-au acoperit cu crustă.
Când varicela trece, virusul varicelei rămâne în organism ca inactiv (adică un virus care se află în organism, dar nu provoacă boala). Uneori, virusul poate deveni activ și poate provoca zona zoster. Zona zoster (cunoscută și sub numele de herpes zoster) se caracterizează printr-o erupție cutanată dureroasă. De obicei, apare la persoanele care suferă de o boală gravă sau care au un sistem imunitar slăbit.
Ce trebuie să faceți dacă ați fost infectat cu varicelă?
Spuneți-i medicului dumneavoastră sau asistentei medicale/asistentului medical dacă dumneavoastră sau cineva care locuiește cu dumneavoastră a fost expus la varicelă. Medicul dumneavoastră vă va întreba dacă ați mai avut varicelă sau vă va face un test de sânge pentru a vedea dacă sunteți imun la această boală.
Dacă ați fost în contact apropiat cu o persoană cu varicelă pentru o perioadă de timp, veți fi monitorizat pentru a vedea dacă ați fost infectat. De obicei, simptomele varicelei apar la 10-21 de zile după ce o persoană a fost expusă la boală. Această perioadă se numește perioadă de incubație. Medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vă va spune care este perioada de incubație.
Persoanele care suferă de varicelă trebuie să știe cât stăm în casă și cu ce medicamente se tratează boala. Varicela poate fi tratată cu medicamente antivirale (medicamente care luptă împotriva virușilor). De asemenea, pot fi folosite și alte medicamente pentru a reduce mâncărimea și disconfortul produs de vezicule.