Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 se poate transmite indiferent de distanţarea socială
În momentul de fată, toţi experţii au ajuns la concluzia că varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 este extrem de contagioasă. Se pare că distanţarea socială nu mai este atât de eficientă, precum se dovedea a fi în cazul celorlalte tulpini ale virusului.
Specialiștii avertizează că atunci când expira şi nu numai, persoanele infectate cu COVID pot elibera în aer particule și picături de fluide respiratorii, care conțin virusul SARS CoV-2.
Același lucru se întâmplă și în cazul în care vorbesc, fac exerciții fizice, cântă, tușesc sau strănută.
Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 mai contagioasă decât celelalte variante
Aceste picături sau particulele de aerosoli pot varia ca dimensiune, de la vizibile la microscopice. De îndată ce picăturile și particulele infecțioase care poartă virusul și transmit infecția sunt expirate, acestea se deplasează cu ușurință către alte persoane. Așadar, în spațiile închise, picăturile și particulele foarte fine continuă să se răspândească prin aer și transmit infecția.
Deoarece virusul COVID-19 se transmite prin contactul cu fluidele respiratorii purtătoare de virus infecțios SARS-CoV-2, o persoană sănătoasă poate fi expusă de la o altă persoană, infectată, care tușește sau vorbește în apropierea ei.
De asemenea, aceasta mai poate fi expusă prin inhalarea particulelor de aerosoli răspândite de persoana infectată la o anumită distanță.
Particulele virusului Omicron pot rămâne în aer chiar și după ce persoana infectată a părăsit camera
Transmiterea virusului COVID-19 prin inhalarea virusului în aer poate avea loc pe distanțe mai mari de 2 metri, particulele de la o persoană infectată putându-se deplasa într-o încăpere întreagă sau spaţiu interior.
Cu atât mai grav, particulele pot rămâne în aer după ce persoana infectată a părăsit camera. În unele cazuri, ele pot rămâne în aer ore în șir .
De asemenea, o persoană poate fi expusă prin stropire și pulverizare de fluide respiratorii direct pe membranele mucoase. Deși această variantă este acum considerată mai puțin probabilă, răspândirea poate apărea și prin contactul cu suprafețele contaminate.
Deși riscul de infecție prin inhalarea particulelor purtătoare de virus scade în general odată cu distanța față de persoanele infectate, unele circumstanțe cresc riscul de infecție: atunci când sunteți într-o cameră închisă, în special în medii în care ventilația este inadecvată, în timpul activităților care cresc emisia de fluide respiratorii, precum strigătul, cântatul sau exercițiile fizice. Când timpul de expunere este lung (mai mult de câteva minute), în spații aglomerate, în special când masca este purtată necorespunzător.
Potrivit unor studii publicate de Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA , transmiterea COVID-19 prin inhalarea virusului în aer poate avea loc la distanţe mai mari 1,8 metri.
”Până la Omicron noi vorbeam despre faptul că SARS-CoV-2 se transmite prin picăturile de salivă de la strănut sau tuse. De altfel, distanţa de siguranţă de un metru şi jumătate – doi metri a fost stabilită ca fiind cea pe care picăturile o pot parcurge până cad pe pământ. În cazul Omicron s-a demonstrat că se poate transmite fără a avea nevoie de acele picături. Se transmite pur şi simplu prin aer, ceea ce face ca această distanţă de siguranţă să nu ne ajute prea mult”, a explicat medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.
Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 este cea mai contagioasă tulpină descoperită până acum, făcând victime și în rândul ieșenilor. Fie că este vorba despre vaccin sau măsuri non-farmaceutice, aceasta, se pare că este mai rezistentă în fața măsurilor de protecție. De aceea este însă foarte importantă ventilarea spaţiilor închise şi purtarea corectă a măştii.