Varianta Omicron a COVID-19 va fi responsabilă de scăderea eficienței vaccinurilor, susţine un medic român

de: cristian.george
12:49, 29 nov. 2021

Radu Țincu a vorbit în direct la un post de televiziune despre apariția Omicron la nivel european și mondial. Medicul a precizat faptul că noua tulpină COVID-19 poate să scadă eficiența vaccinurilor existente.

De altfel, medicul a declarat că la ora actuală, nu se cunoaşte cu exactitate dacă în România există varianta Omicron a COVID-19.

Tulpina Omicron a COVID-19 scade eficiența vaccinurilor, este de părere medicul Radu Țincu

Într-o intervenţie la un post de televiziune, medicul Radu Țincu a vorbit despre primele analize făcute de specialişti pe noua tulpină Omicron. Confom acestuia, specialiştii au ajuns la concluzia că există o eficiență în scădere la vaccinurile împotriva COVID-19. De altfel, nu există cifre reale care să indice cu ce procent virusul scade eficiența vaccinurilor:

„Avem informațiile, deja se conturează din partea specialiștilor care au studiat și studiază această nouă variantă virală. Cel mai probabil va exista o scădere a eficienței acestor vaccinuri, dar nu avem până la acest moment date care să ne spună cât de mult a scăzut această eficiență. Sunt deja vehiculate anumite cifre, dar nu sunt susținute în totalitate de date științifice, sau cel puțin nu le-am putut accesa noi. Se vorbește de o scădere a eficienței vaccinurilor la 40% – 50%, ceea ce reprezintă în continuare o rată de protecție suficient de bună, asta înseamnă că jumătate din populația vaccinată este protejată împotriva acestei noi variante virale, deci în niciun caz în acest moment nu putem lua în calcul oprirea vaccinării cu actualele vaccinuri, pentru că nu avem niciun fel de fundament științific care să ne spună că această variantă virală nu mai este sensibilă la anticorpii produși prin vaccinare sau prin trecerea prin boală”, a explicat medicul.

Doza a 3-a de vaccin este în continuară necesară

Pe de altă parte, medicul recomandă tuturor românilor să-și facă a 3 a doză de vaccin pentru că este o doză protectoare și că îşi va face efectul împotriva cazurilor de COVID-19, indiferent de tulpinp

Dacă mergem pe această idee a scăderii eficienței vaccinurilor, da, ea este o doză protectoare și este evident că își va face efectul. Chiar dacă o să discutăm, de exemplu, de îmbolnăvirea persoanelor cu această variantă virală, până la urmă dacă ei vor dezvolta o formă ușoară de boală sau o formă medie de boală tot este un avantaj, comparativ cu cei care sunt nevaccinați și pot dezvolta forme severe. Este nevoie de o perioadă de câteva săptămâni pentru a avea toate aceste informații clare. Ceea ce știm în acest moment – știm că are peste 32 de mutații, care afectează proteinele membranele, proteinele nucleocapsidei și proteina spike, ceea ce conturează ideea și scenariul că este mai transmisibilă și că va îmbolnăvi mai mulți oameni, comparativ cu variantele precedente”.

Nu ştim dacă Omicron scade reacția la anticorpi

În altă ordine de ideie, medicul precizează faptul că nu există studii care să indice dacă tulpina Omicron scade reacția la anticoprii obţinuţi prin infectare sau la anticorpii monoclonali:

„Ceea ce nu știm în acest moment este sensibilitatea ei la vaccinuri, și nu discutăm doar de vaccinuri aici, discutăm și de sensibilitatea la anticorpii pe care îi avem la trecerea prin boală sau pentru anticorpii monoclonali care există în tratamentul acestei boli. Toți specialiștii care lucrează în acest moment ne spun că undeva în două-trei săptămâni vom avea date preliminare cu privire la această sensibilitate”, a mai spus el.

Rațu Țincu nu știe dacă în România sunt cazuri de infectare cu Omicron

În altă ordine de idei, tot în cadrul aceleiași emisiuni, Radu Țincu a menționat faptul că nu sunt date care să arate dacă în România există persoane infectate cu Omicron. Acesta a menționat faptul că țara ar trebui să ceară ajutor în Uniunea Europeana pentru secvențierea probelor prelevate de la pacienți.

Omicron este o nouă tulpină de COVID-19 care a apărut în Africa. Specialiştii susţin că virusul este mult mai periculos din cauza mutaţiilor mari pe care le-a suferit. Așadar, vorbim despre faptul că tulpina ar putea fi rezistentă la vaccinuri. Oamenii de știință incă nu au un răspuns clar și au declarat că trebuie să facă mai multe investigații.