Varianta indiana: de ce este atât de atent urmărită?

de: BZI.ro
20:01, 31 mai 2021

Varianta indiană clasificată acum ca variantă de „îngrijorare” poate fi mai transmisibilă. Regatul Unit este o țară afectată în mod deosebit de varianta indiană.

Cu aproape 319.431 de decese cauzate de Covid-19 și peste 186.000 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, conform ultimelor cifre disponibile, India a cunoscut de la începutul lunii martie un al doilea val puternic de Covid- 19. Chiar dacă vârful valului pare să fi trecut, țara rămâne a doua țară cea mai afectată din lume (27 de milioane de cazuri), acum în fața Braziliei (16 milioane) și în spatele Statelor Unite (33 milioane). Sistemul spitalicesc a fost complet copleșit, în special de o problemă cu alimentarea cu oxigen.

Varianta indiană, B.1.617 după numele său științific, a fost identificată în India încă din 2020, conform INSACOG (Indian SARS-CoV-2 Genomic Consortia). Această variantă combină de fapt două mutații ale proteinei Spike, motiv pentru care este numită „dublă mutantă”: mutația E484Q (detectată și în varianta californiană) și mutația L452R (prezentă în varianta braziliană). Datorită acestor mutații, acest virus este capabil să atace celulele mai bine. Într-adevăr, aceste două mutații ar putea fi asociate cu un impact semnificativ în ceea ce privește evadarea imună (post-infecție și post-vaccinare) și cu un risc crescut de transmitere a virusului.

În Regatul Unit, au fost detectate focare ale variantei indiene în mai multe regiuni, în special în localitățile în care locuiesc comunitățile indiene. Acum există mai multe clustere în care această variantă se răspândește rapid, cea mai mare fiind situată în nord-vestul Angliei. În localitățile în care circulă această variantă, numărul de cazuri COVID-19 și proporția acestei variante este în creștere, în timp ce varianta originală din Marea Britanie este în scădere. De asemenea, analizele recente, efectuate pe date secvențiate de Institutul Sanger și publicate la 17 mai 2021, indică faptul că varianta indiană pare să câștige avantaj in fata variantei britanice la nivel național. Ceea ce îngrijorează autoritățile este că această variantă indiană poate fi cu până la 50% mai transmisibilă decât varianta britanică. Cu toate acestea, în prezent nu există dovezi care să sugereze că varianta cauzează forme clinice mai severe comparativ cu alte virusuri.

Ce știm despre varianta indiana?

Contagiune. Această variantă ar putea fi asociată cu o creștere a transmisibilității virusului din cauza mutației L452R.

Evadare imună. Mutația E484Q, pe de altă parte, este cunoscută ca participând la evacuarea parțială a imunității post-infecție și post-vaccinare și este responsabilă pentru rezistența la anumiți anticorpi monoclonali. Au fost observate mutații în aceeași poziție (E484K) pe așa-numitele variante braziliene P1 și P2, așa-numita variantă sud-africană și altele din nou.