Varianta de coronavirus din Africa de Sud. Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
În Europa a început de câteva zile vaccinarea anti-covid. Pentru o şi mai multă protecţie a populaţiei, multe ţări de pe bătrânul continent au interzis călătoriile din Africa de Sud. Există temerea că actualele vaccinuri împotriva coronavirusului nu vor fi eficiente 100% în ceea ce priveşte noile variante ale virusului.
Conform unor studii, se pare că noile tulpini din Africa de Sud au încărcătură virale mai mare şi, aşadar, o transmisibilitate ridicată. De altfel, şi în Africa de Sud se pune problema instaurării carantinei la nivel naţionale. Spitalele luptă din greu să facă faţă numărului din ce în ce mai mare de infectări.
Noua variantă a coronavirusului, mai puternică?
Despre noua variantă nu se ştiu prea multe. Cercetătorii din Africa de Sud fac tot felul de studii, ca să afle cât mai multe. Din câte se pare, nu sunt noi modificările aduse structurii genetice a virusului iniţial. Se crede că varianta din Marea Britanie ar fi mult mai contagioasă, spre exemplu, dar nu şi mai mortală.
Iată ce se ştie până în prezent despre noua variantă a covid:
- se răspândeşte rapid. În multe regiuni din Africa de Sud a devenit varianta dominantă în numai câteva săptămâni;
- al doilea val din Africa de Sud e mai mare decât primul val, iar asta din cauza transmisibilităţii ridicate;
- nu se ştie momentan dacă poate să provoace simptome mai severe decât cele ştiute, conform epidemiologului Abdool Karim. „Nu există dovezi clare că noua variantă ar fi asociată cu boli mai severe sau cu rezultate mai slabe” ale tratamentului. Cu toate acestea, după cum observă OMS, mai multe cazuri ar putea însemna mai multe spitalizări și, în cele din urmă, mai multe decese.
Cât de mult se răspândeşte noua variantă a covid?
Prima dată, varianta în discuţie a fost descoperită în octombrie, în regiunea golfului Nelson Mandela, din Africa de Sud. Cercetările arată însă că ea circula deja de la finalul lunii august. În ultima perioadă, tulpina a fost detectată în Finlanda, Marea Britanie, Elveţia, Australia şi chiar şi Japonia.
Acum se pune întrebarea dacă vaccinurile dezvoltate în ultimele luni vor fi eficiente. John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford, are unele îndoieli în ceea ce priveşte mutaţia pe care o are varianta sud-africană în proteina „spike”. Din cauza acesteia din urmă, virusul infectează celulele corpului uman.
Potrivit afirmaţiilor lui John Bell, noile vaccinuri sunt eficiente împotriva tulpinii descoperite în Marea Britanie, dar nu se ştie clar dacă şi împotriva variantei sud-africane. Acesta este motivul pentru care au fost demarate cercetări.
Câte mutaţii vor exista?
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că variantele din Africa de Sud şi Marea Britanie nu vor fi singurele. Ni se sugerează să ne pregătim şi pentru altele, poate chiar mai transmisibile.
Conform lui Ravindra Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universitatea din Cambridge, nu trebuie să ne mirăm că cele două variante au apărut în ţările menţionate. Aşadar, nu este o coincidenţă.
„Aceasta este o adevărată lecție pentru restul lumii”, a avertizat el.