Valul trei al pandemiei ar putea afecta tinerii. Dr. Radu Țincu: „Va fi diferit”

de: Bujor Elena Nicoleta
10:45, 01 mart. 2021

Reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică au transmis faptul că valul al treilea de Covid-19 urmează să lovească România. În momentul în care va fi vârful, tinerii vor fi cei mai afectaţi.

Medicul Radu Țincu a precizat luni, 1 martie 2021, faptul că deşi grupele vulnerabile au început să fie vaccinate, tinerii vor fi cei mai afectaţi de noul val al pandemiei cu noul coronavirus.

Valul al treilea va afecta tinerii

Medicul ATI la Spitalul Floreasca din Bucureşti a precizat că valul al treilea este la început în România. Odată cu venirea primăverii, tinerii vor socializa mai mult şi astfel riscul de contaminare este mult mai mare. Transmiterea va fi una mai accelerată în rândul tinerilor, însă presiunea pe sistemul de sănătate nu va fi ca în lunile septembrie – octombrie a anului 2020.

”Grupele vulnerabile au început să fie vaccinate. (…) În acest context în care grupele vulnerabile vor fi securizate prin vaccinare și vor avea imunitate, va rămâne transmiterea intracomunitară a virusului în rândul comunităților de tineri care, în mod evident, odată cu venirea primăverii, vor socializa mai mult și vor avea un risc mai mare de contaminare. De aceea cred că acest val al treilea va fi diferit, pentru că vom avea o transmitere accelerată în rândul tinerilor, însă acest lucru va fi benefic, pentru că nu va fi aceeași presiune pe sistemul de sănătate ca-n septembrie – octombrie 2020, pentru că tinerii dezvoltă într-o mică proporție forme severe care necesită spitalizare.” a spus Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din Bucureşti, la Antena 3, unde a precizat că valul al treilea în România este abia la început.

Creşterea numărului de cazuri

Medicul ATI, Radu Țincu, a mai precizat faptul că în luna aprilie va fi o creştere a cazurilor de infectare cu virusul Covid-19, determinată de măsurile de relaxare.

”A început să se contureze, nu discutăm de un val care să fie concretizat prin transmitere accelerară, însă, din previziunile INSP, undeva în luna aprilie vom avea o creștere de cazuri, determinată de măsurile de relaxare. Sunt absolut convins că această creștere va fi ceva mai exprimată la începutul lunii aprilie, când transmiterea în rândul tinerilor va fi preponderentă”, a transmis dr. Radu Țincu, medic la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Floreasca din București.

România se confruntă cu valul trei al pandemiei

Conform Institutului Național de Sănătate Publică, începând cu data de 14 februarie 2021 (la 7 zile de la deschiderea școlilor) se urmăresc 3 scenarii ipotetice de posibilă creștere a numărului de cazuri de infecție:

  1. Creștere constantă cu 1%/zi – ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie;
  2. Creștere constanta cu 2%/zi – rezultând o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie;
  3. Creștere constanta cu 4%/zi – ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie.

Potrivit datelor analizate, începând cu data de 17 februarie se înregistrează o creștere susținută a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluția îndreptându-se spre scenariul 2.

Conform unui studiu efectuat de cercetătorii britanici, covidul rezistă cel mai mult, adică 72 de ore, pe ţesăturile din poliester. Bumbacul este mai puţin prietenos cu virusul, acesta fiind distrus în numai 24 de ore.
Tot cercetătorii spun că e bine să spălăm hainele la o temperatură de 67 de grade, chiar şi fără detergent, pentru a distruge virusul de pe haine.