Valul a ajuns la Iași! Se fură catalizatoarele mașinilor parcate. Metale rare și extrem de scumpe sunt extrase din aceste piese. Cât ajung să valoreze pe piața neagră (EXCLUSIV)

de: evelina.chitoroaga
02:00, 10 nov. 2020

O nouă afacere ilegală și-a făcut apariția la Iași. Convertizoare catalitice, cunoscute mai simplu drept catalizatoare, sunt furate de pe mașinile ieșenilor. Din ce în ce mai multe furturi sunt reclamate la poliție, iar într-o singură zi doi ieșeni s-au ales cu paguba. Aceste piese sunt furate pentru că au în compoziție metale rare și extrem de scumpe

Periodic apar tot felul de metode prin care unii se pot îmbogăți peste noapte. De ceva vreme, în România există o nouă modă infracțională care și-a făcut loc și în Iași. Cine s-ar fi gândit că sub mașina sa există o piesă care poate valora câteva mii de euro, chiar dacă mașina cu totul nu are acestă valoare? Ei bine, există multe mașini pe străzile Iașului care au astfel de piese. Vestea s-a împânzit repede, iar „băieții buni” nu au stat prea mult pe gânduri și au trecut la treabă. De ce să plătești când poți să furi, și-au spus unii. Drept urmare, polițiștii din Iași au fost sesizați de mai multe persoane că s-au trezit fără valoroasa piesă peste noapte. Despre ce este vorba? Este foarte simpul. Este vorba despre convertizoare catalitice, cunoscute mai simplu drept catalizatoare. Aceste piese montate pe mai toate autoturismele au rolul de a reduce poluarea.

De ce sunt catalizatoarele căutate și furate?

Convertizoare catalitice, cunoscute mai simplu drept catalizatoare, sunt piese destul de scumpe. Nu de asta sunt însă furate. Ele sunt furate pentru că au în compoziție metale rare și extrem de scumpe. Acestea conțin în ele metale prețioase precum paladiu, rodiu și platină. Paladiu costă la bursă aproape 2.500 de dolari per uncie (28,349 grame), iar rodiu peste 10.000 de dolari per uncie. Rodiul este cea mai importantă marfă a momentului, după ce prețurile metalului au crescut cu peste 30 la sută în acest an, la cel mai ridicat nivel din 2008, alimentat de cererea din partea industriei auto. Rodiul, împreună cu alte metale prețioase, cum ar fi paladiul și platina, este utilizat de convertoarele catalitice, care dotează sistemele de evacuare auto, reducând emisiile de gaze toxice. Conform unor studii, peste 80 la sută din cererea de rodiu și paladiu provine din industria auto.

Două cazuri, într-o singură zi la Iași

Metalele rare și scumpe au aprins imaginația mai multor persoane. În timp ce unele persoane plătesc pentru catalizatoare, altele preferă să le fure. Este extrem de ușor de ajuns la aceste piese. În câteva minute cineva poate demonta catalizatorul și se poate face nevăzut. Zilele trecute polițiștii au fost anunțați de doi ieșeni despre faptul că le-au fost sustrase catalizatoarele de la autoturisme. Ambele cazuri au fost semnalate în aceeași zi, iar marca mașinilor a fost aceeași, Toyota.

„Polițiștii au întocmit în ambele cazuri dosare penale, iar cercetările continuă pentru a se stabili întreaga situație de fapt”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.

Doar de pe un singur catalizator pot fi extrase metale prețioase în valoare de câteva sute de euro.

Nu toate catalizatoarele sunt valoroase. Hoții știu ce să aleagă

De regulă, mașinile de proveniență nemțească sunt vizate. Opel, Volkswagen, Audi, însă sunt și alte mărci în vizorul hoților. Cum extrag hoții  metalele prețioase din catalizatoare și cum ajung să le valorifice nu este foarte clar, dar cu siguranță există o piață de acest gen. Pe site-urile de vânzări online, un catalizator se vinde cu câteva sute de lei. Mai multe persoane sunt interesate să cumpere catalizatoare. Contactată telefonic de către reporterii BZI, o persoană interesată de achiziționarea catalizatoarelor a spus că poate oferi câteva sute de lei, asta în funcție de codul catalizatorului.

„Plătesc pe loc cât valorează. Nu am nimic de ascuns, le reciclez și plătesc în funcție de prețul bursei”, a spus bărbatul.

Atâta vreme cât catalizatoarele sunt comercializate legal, totul este în regulă. Problema o reprezintă hoții care vânează de-a dreptul aceste piese. Pentru ca ieșenii să nu fie victimele hoților, ar trebui să-și parcheze autoturismele în locuri sigure. Polițiștii ieșeni sunt cu ochii în patru, însă hoții sunt destul de greu de depistat.