Valorile normale ale tensiunii și pulsului, în funcție de vârstă. Când e cazul să te îngrijorezi?

de: BZI.ro
13:47, 13 aug. 2024

E important de știut valorile normale ale tensiunii și pulsului, în funcție de vârstă, pentru a putea recunoaște din timp o posibilă problemă ce apare privind organismul tău. Bolile cardiovasculare afectează o parte mare din populația globului.

Atât tensiunea arterială, cât și pulsul sunt doi indicatori ai sănătății sistemului cardiovascular, însă măsoară două aspecte diferite. Iată care sunt valorile normale ale tensiunii și pulsului, în funcție de vârstă.

Valorile normale ale tensiunii și pulsului în funcție de vârstă

Tensiunea arterială reprezintă forța exercitată de coloana de sânge asupra pereților vaselor de sânge în momentul contracției inimii. Atunci când este măsurată, rezultă două valori: valoarea tensiunii arteriale maxime (sistolice) și valoarea tensiunii arteriale minime (diastolice).

Odată cu înaintarea în vârstă, artele devin mai rigide din cauza acumulării, în timp, a plăcii de aterom și din cauza complicațiilor afecțiunilor vasculare și cardiace, rezultând într-o tensiune arterială mai mare.

Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt:

între 13 si 18 de ani, 110/ 65 mm Hg (milimetri coloana de mercur);

între 18 si 39 de ani, 120/ 70 mm Hg;

între 40 si 59 de ani, 125/ 78 mm Hg;

peste 60 de ani, 130/ 75 mm Hg.

În cazul unei tensiuni arteriale mai mare decât ar fi normal, poate fi vorba de mai multe afecțiuni, atât cardiace cât și renale, despre tumori ale glandelor supra renale sau diabet zaharat, malformații vasculare congenitale, apnee în somn sau afecțiuni tiroidiene.

În cazul unei tensiuni arteriale prea mici, exista riscul să apară senzația de greață sau de amețeală, pot să apară dificultăți de concentrare și vedere încețoșată, precum și o stare generală de oboseală a organismului. Ba chiar poate apărea pierderea temporară a cunoștinței.

Pulsul mărit, afectat de apariția anumitor afecțiuni

Pulsul este cel care indică numărul de bătăi ale inimii pe minut. Valorile obținute din măsurarea pulsului oferă informații despre dilatarea arterelor atunci când sângele este împins în urma contracțiilor inimii. Valorile pulsului diferă atât în funcție de vârstă, cât și de condiția fizică a individului.

Valorile normale pentru puls sunt:

Sub 3 luni – 90-200;

Între 3 luni si 2 ani – 100-180;

Între 2 si 10 ani – 70-110;

Peste 10 ani – 60-100;

20 de ani – 100-170;

30 de ani – 95-162;

40 de ani – 90-153;

50 de ani – 85-145;

60 de ani – 80-136;

70 de ani – 75-128.

Pulsul mic poate apărea din cauza afectării țesutului cardiac la pacienții cu infarct sau boli de inima, pe fondul procesului natural de îmbătrânire sau al unor defecte congenitale. Totodată, acesta poate fi provocat de hipotiroidism, de miocardită sau de anumite complicații care apar în urma unor intervenții chirurgicale.

Pulsul mărit poate fi provocat de anemie, hipertiroidism, fibrilație atrială, cardiomiopatie, astm, tahicardie ventriculară sau obezitate.

Este important să știm care sunt valorile normale ale tensiunii și pulsului, în funcție de vârstă, pentru a putea semnala atunci când valorile noastre se îndepărtează de cele normale. În acel caz, trebuie să solicităm ajutor medical. Prevenția este cea mai bună metodă de tratament, iar un stil de viață sănătos, care implică mișcare și un regim alimentar echilibrat va asigura sănătatea cardiovasculară un timp îndelungat.