Valori normale markeri tumorali. Afecțiuni care pot fi identificate datorită acestora
Tot mai multe persoane se întreabă ce valori normale au markerii tumorali. Markerii tumorali sunt proteine sau antigene specifice speciale care se formează în sânge. În mod normal, ele sunt secretate de celule în cantități mici și îndeplinesc diverse funcții în organism.
Cu toate acestea, în prezența unui proces malign, concentrația acestor substanțe crește brusc. Markerul tumoral poate fi secretat atât de celulele tumorale în sine, cât și de țesuturile sănătoase din jurul neoplasmului. Studierea nivelului oncomarkerilor reprezintă capacitatea de a detecta un proces patologic cu mult înainte de apariția primelor manifestări ale bolii. În plus, o astfel de analiză pune adesea capăt situațiilor dificile de diagnosticare.
Teste de sânge pentru identificarea acestora. Reguli de respectat înainte de analiză
Este bine să știi că testele efectuate pentru detectarea markerilor tumorali sunt foarte informative dacă sunt respectate recomandările înainte de analiză. Printre acestea se numără reducerea la 0 a consumului de alcool și fumatul înainte de analiză.
Analiza se efectuează dimineața pe stomacul gol, mâncarea trebuie luată cu 8-12 ore înainte de prelevarea de sânge. Puteți bea lichid în cantități nelimitate. De asemenea, ar trebui să refuzați să luați medicamente și diverse manipulări medicale, precum și să vă informați medicul despre acestea. Nu se recomandă creșterea activității fizice înainte de analiză. Mai mult decât atât, la efectuarea unei analize la femei, se ia în considerare și ciclul menstrual al acesteia. Analiza se efectuează doar în anumite zile.
Diferiți markeri caracterizează diferite tumori. În unele cazuri, mai mulți markeri caracterizează aceeași formă de cancer, apoi, pentru a crește fiabilitatea rezultatelor, mai mulți markeri tumorali sunt analizați simultan. De asemenea, același marker tumoral poate indica mai multe forme de cancer.
Valori normale markeri tumorali. Tipuri de tumori care pot fi recunoscute în timp util
PSA sau antigen specific prostatic. Produce o tumoare malignă a prostatei. Conținutul normal este de până la 4 ng per ml. O cantitate de 4-10 ng per mg indică o amenințare de dezvoltare a cancerului de prostată, iar un exces de 10 ng per ml este considerat patologic.
CEA sau antigenul embrionar al cancerului. Norma markerului tumoral este de până la 5 ng / ml, 5-8 mg per ml este considerată o afecțiune limită, iar conținutul acestui marker tumoral într-o cantitate mai mare de 8 ng / ml este considerată patologie. În acest caz, este posibil să se dezvolte cancer pulmonar, cancer de rect sau de colon, stomac, ovare, cancer de sân, tiroida sau pancreas.
Markerul tumoral CA-125 este produs de cancerul ovarian. Norma este de până la 30 UI / ml. Un nivel de 30-40 UI/ml înseamnă un risc ridicat de apariție a cancerului, cu un conținut al acestui oncomarer în cantitate mai mare de 40 UI/ml, medicul presupune deja prezența unui cancer ovarian.
Cum poate fi diagnosticat cancerul ovarian și cel pancreatic
Determinarea conținutului de CA-125 în serul de sânge uman poate fi utilizată pentru a diagnostica cancerul ovarian și pentru a monitoriza dinamic nivelul acestuia pentru a evalua eficacitatea terapiei, detectarea precoce a metastazelor și pentru a prezice evoluția bolii.
Patologia non-oncologică se observă printr-o creștere a nivelului de CA-125 în sânge atunci când membranele seroase sunt implicate în proces, peritonită, pericardită, pleurezie de diverse etiologii. O creștere mai mare a nivelului de CA-125 în sânge se observă uneori în diferite tumori ginecologice benigne, adică chisturi ovariene, precum și în procesele inflamatorii care implică anexele și hiperplazia endometrială benignă.
CA-19-9 – este produs în timpul dezvoltării cancerului pancreatic. Norma este de până la 30 UI / ml, valorile periculoase sunt 30-40 UI / ml, peste 40 UI / ml – se dezvoltă un neoplasm canceros. Pe când, CA-15-3 este un marker tumoral pentru cancerul de sân. Norma este nu mai mult de 38 UI / ml.
O creștere a valorii normale de markeri tumorali de CA 15-3 se observă în neoplasmele maligne. Printre afecțiunile semnalate de aceste valori se numără cancerul de sân, cancer bronhogen, cancer la stomac, cancer de ficat, cancer de pancreas, cancer ovarian. Indicatorul poate spune și despre afecțiuni non-oncologică, printre acestea boli benigne ale glandelor mamare, ciroza hepatică, sarcină în trimestrul III și boală autoimună.