„Valori Culturale Românești”, manifestare de tradiție, organizată de Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași

de: Redacția BZI
02:00, 07 nov. 2022

La Iași a avut loc cea de-a XXIII-a ediție a Proiectului educațional „Valori Culturale Românești”, manifestare de tradiție, organizată de Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. Programul acestei ediții dedicate Centenarului încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria la Alba Iulia a fost unul complex și a inclus organizarea unor lecții deschise, dezbateri ce au rememorat momentul desfășurat la 15 octombrie 1922 în capitala Marii Uniri

La Iași a avut loc cea de-a XXIII-a ediție a Proiectului educațional „Valori Culturale Românești”, manifestare de tradiție, organizată de Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. Programul acestei ediții dedicate Centenarului încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria la Alba Iulia a fost unul complex și a inclus organizarea unor lecții deschise, dezbateri ce au rememorat momentul desfășurat la 15 octombrie 1922 în capitala Marii Uniri, vernisaje, expoziții, precum și vizitarea unor obiective de interes istoric și turistic din orașul Iași.

„Valori Culturale Românești”, manifestare de tradiție, organizată de Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași

De asemenea, la Palatul Culturii, participanții au putut vizita expoziția „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită”, organizată la Muzeul de Istorie a Moldovei. În Sala „I. D. Berindey”, elevii și profesorii au participat la seria de conferințe intitulate „Dialoguri esențiale”. Invitatul de onoare al acestei ediții a fost lect. univ. dr. pr. Cezar Paul Hârlăoanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, care a susținut conferința cu titlul „Împăratul Hristos – Prietenul meu”. Această tradițională manifestare culturală cu un puternic caracter interdisciplinar are ca obiectiv esențial dezvoltarea patriotismului prin prezentarea adevărului istoric, evidențiind rolul personalităților care au contribuit la făurirea și modernizarea României Întregite.

Proiectul educațional „Valori Culturale Românești” a fost organizat în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași (CMNM) – Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași și Asociația „Oltea Doamna” Iași.

Expoziție dedicată împlinirii a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba-Iulia

 

Legat de toate acestea, de reamintit că la Iași este programată și o expoziție dedicată împlinirii a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba-Iulia. Concret, Primăria Municipiului Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași și Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Iași derulează, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași, expoziția „Iașii – jertfă, speranță, împlinire (1916-1922)”. Aceasta este deschisă la Palatul Braunstein și va putea fi vizitată până pe data de 10 ianuarie 2023. Evenimentul este dedicat împlinirii a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba-Iulia, iar scopul său este de a rememora, prin mărturii ale trecutului, drumul început la Iași pe care românii l-au parcurs spre Marea Unire și spre încoronarea din toamna anului 1922.

Totul este completat de proiectul educațional „Valori Culturale Românești”, manifestare de tradiție, organizată de Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași.