Valneva, un nou vaccin anti-Covid-19 cu virus întreg, inactiv. Este considerat a fi mai eficient și cu efecte secundare mai puține

de: roxananoris27@gmail.com
13:40, 18 oct. 2021

Un nou vaccin împotriva noului coronavirus va fi scos pe piață, asta după ce rezultatele testelor clinice se arată încurajator. Vaccinul anti-Covid Valneva conține virus întreg asigurând un răspuns imun mai eficient decât Oxford/AstraZeneca.

Aceste rezultate au fost publicate luni, 18 octombrie 2021 și arată că nu doar este mai puternic dar și efectele adeverse sunt mai puține.

Valneva, noul vaccin anti-Covid-19

Vaccinul anti-Covid-19, Valneva ar putea încurând ajunge să fie distribuit pacienților, rezultatele testelor fiind foarte bune. Liderul echipei de testare clinică de la Universitatea Bristol, Adam Finn a făcut mai multe afirmații pe marginea rezultatelor testelor clinice, publicate az, 18 octombrie 2021.

”Aceasta este o abordare mult mai tradițională a producției de vaccinuri decât cea a vaccinurilor folosite până acum în Marea Britanie, Europa și America de Nord. Rezultatele sugerează că acest vaccin candidat este pe cale să joace un rol important în învingerea pandemiei”, a declarat Adam Finn.

Vaccinul Valneva utilizează tehnologia virusului întreg inactiv

Conform cercetătorilor, acest vaccin conține virusul întreg, inactiv. În momentul de față, compania face mai multe teste inclusiv comparând rezultatele cu cele ale vaccinului anti-Covid-19 AstraZeneca, fiind un vaccin deja aprobat în multe țări.

Testele au presupun participarea a peste 4.600 de persoane, unde a fost observat faptul că, acest ser are mai puține efecte secundare și un răspuns al celulelor T, acestea fiind o parte importantă a sistemului imunitar uman.

”Continuăm să credem că vom fi capabili să aducem o contribuție importantă la lupta globală contra pandemiei de Covid-19. Aceste rezultate confirmă avantajele adesea asociate cu vaccinurile cu virus întreg inactivat”, a afirmat directorul executiv al companiei, Thomas Linegbach.

Mai mult decât atât, compania pregătește teste clinice pentru copii cu vârste între 5 și 12 ani dar și o altă serie de teste clinice caresă evalueze performața acestui vaccin, care va fi intitulat VLA2001, pentru pacienții care necesită aplicarea unei o doze booster.

CNCAV oferă clarificări cu privire la vaccinarea cu doza suplimentară

Amintim faptul că pe data de 11 octombrie, Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV),  a oferit mai multe instrucțiuni  privind administrarea dozei suplimentare (doza 3) și a dozei de rapel (booster) pentru vaccinurile împotriva COVID19.

Conform EMA,  administrarea unei doze suplimentare (doza 3) de Comirnaty sau Spikevax la persoane cu imunodepresie severă, cu vârsta peste 12 ani, se face la interval de cel puțin 28 de zile după doza 2. Doze de rapel (booster) la persoanele cu vârsta peste 18 ani, se recomandă a se face după cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2. În cazul în care, unele persoane suferă de un sever imunocompromise, acestea având vârsta de peste 12 ani, se poate administra o doză suplimentară (doza 3) ca parte a schemei de vaccinare primară, după un interval de minim 28 de zile și până la 4 luni de la doza 2.

Trebuie ținut cont de faptul că doza suplimentară (doza 3) se administrează doar dacă aceasta a fost recoamndată de medicul curant, specialist sau medicului de familie care are în atenție pacientul.

Mai multe doze de vaccin antigripal ajunse la Iași

Din edițiile anterioare ale Cotidinaului „BZI”, la Iași au ajuns aproximativ 13720 de doze de vaccin antigripal, pe data de 14 octombrie 2021. Cu toate astea, acestea sunt doar prima tranşă, așteptându-se ca în perioada următoare să fie primite mai multe doze de vaccin antigripal.

Conform Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, aceste doze vor fi distribuite pentru imunizarea împotriva gripei de sezon tuturor copiilor care s-au înscris la cabinetele medicilor de familie, copiilor din instituțiile sociale. În cazul în care vor mai rămâne doze din această tranșă, vor fi repartizate personalului medico-sanitar din unitățile medicale.