Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marți, 26 ianuarie, că România are în prezent un deficit de 117.000 de doze de vaccin anti-Covid, aşa că, începând cu 28 ianuarie, se decalează cu zece zile toate persoanele programate care deservesc activități esențiale.
„Avem un deficit de doze de 117.000 generat în mare parte pentru că în săptămâna 18 – 24 ianuarie am recepționat cu 51,3% mai puține doze decât trebuiau să fie alocate. Ca atare, soluția noastră pentru continuarea campaniei, fără să afectăm doza de rapel sau vaccinarea persoanelor cu boli cronice, a celor peste 65 de ani sau a celor din centre medico-sociale, a celor din centrele de dializă sau a celor nedeplasabili, este ca începând cu 28 ianuarie să se reprogrameze cu zece zile toate persoanele care deservesc activități esențiale, adică 35.000 de persoane”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Valeriu Gheorghiță: „Peste 25.000 de români s-au imunizat complet“
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți, la prezentarea bilanțului campaniei de imunizare, că etapa I a fost un succes.
„Până în acest moment, au fost administrate 484.631 de doze la un număr de aproximativ 459.567 de persoane, din care 434.503 persoane vaccinate cu prima doza și circa 25.064 persoane vaccinate cu doza a doua. Numărul total de reacții adverse a fost de 1.213 reacții comune și minore, fără reacții majore înregistrate. Vaccinarea persoanelor din prima etapa, azi sunt vaccinate 209.307 persoane din prima etapă și mai sunt programate 20.790 de persoane în platforma de programare pentru prima doză. Din acest punct de vedere considerăm că obiectivul pentru etapa I a fost atins, ne situăm la peste 90% procent de acoperire vaccinală”, a spus Valeriu Gheorghiță.
583 de centre de vaccinare în România
Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a anunțat că în țară sunt 583 de centre de vaccinare.
„Pentru efectuarea rapelului pentru persoanele din prima etapă sunt 269 de centre care continuă activitatea de vaccinare. Pentru etapa a doua sunt 212 centre de vaccinare cu 367 de fluxuri, ceea ce asigură o capacitate de 20.220 de locuri pentru vaccinare și acestea sunt adresate personalului cu risc de a dezvolta forme severe, persoanele cu boli cronice, persoanele de peste 65 de ani, persoanele care deservesc activități esențiale. La aceste 212 centre se mai adaugă 60 de centre din rețeaua MApN, cărora le revin o mie de doze pe zi în toata țara, respectiv 42 de centre din rețeaua MAI, cărora le revin o mie de doze zilnic”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță: „România este pregătită logistic să facă mai multe vaccinări“
Valeriu Gheroghiță susține că România este pregătită logistic să facă mai multe vaccinări, dar trebuie să ne adaptăm la ce stocuri avem, pentru că altfel riscăm să nu avem doze pentru rapel.
„Avem, în momentul de față, centre pregătite de vaccinare în toată țara, care stau și așteaptă doze pentru că nu putem să ne asumăm deschiderea acestor centre și programarea oamenilor pentru vaccinare, în condițiile în care noi nu avem dozele disponibile pentru a fi livrate în acele centre”, a menționat Valeriu Gheorghiță.
România poate creşte numărul de vaccinări anti-COVID la peste 100.000 pe zi într-un timp foarte scurt, mai spune Valeriu Gheorghiţă.