Valeriu Gheorghiță: „Se confirmă beneficiile și importanța vaccinării ca măsură medicală corectă“ – LIVE TEXT / LIVE VIDEO

de: BZI.ro
14:39, 16 feb. 2021

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, a prezentat marți, 16 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, de la Palatul Victoria, stadiul vaccinării anti-COVID în România și prezentarea bilanțului reacțiilor adverse până la aceasta dată.

„Cred că la mai puțin de două luni de la debutul campaniei de vaccinare, asistăm la beneficii substanțiale în rândul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19. Se confirmă beneficiile și importanța vaccinării ca măsură medicală corectă, eficientă și sigură de revenire la normalitate. Este foarte important să evităm această boală și să ne vaccinăm. Recomand tuturor să creștem adresabilitatea către centrele de vaccinare, pentru că este important să accelerăm campania de vaccinare“, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Dintre cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile, sunt vaccinate cu două doze 89,96%“

Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 a spus că dintre cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile, la 14 februarie sunt vaccinate cu două doze 89,96%.

„În urma analizei datelor din etapa 1 de vaccinare, adresată lucrătorilor din domeniul medical şi social, din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile, la data de 14 februarie 2021 sunt în evidenţele noastre vaccinate cu două doze 89.96% dintre acestea, respectiv 98,84% cu o singură doză. În ceea ce priveşte impactul vaccinării în cadrul acestui grup, poate fi observată în ultimele patru săptămâni o scădere substanţială a ratei de incidenţă a cazurilor de COVID-19 cu peste 87,7%, ceea ce însemnă beneficii substanţiale în privinţa infecţiei cu Sars-Cov-2 în rândul lucrătorilor din sistemul medical şi social. Practic s-a înregistrat o reducerea a mediei cazurilor noi săptămânale de la aproximativ 500 de cazuri, la sub 50 de cazuri săptămânal.

În ceea ce priveşte beneficiile vaccinării persoanelor internate în centrele medicale şi rezidenţiale, din cele aproximativ 49.000 de persoane eligibile, care doresc să se vaccineze, incluzând şi personalul de îngrijire, până la data de 14 februarie au fost vaccinate cu două doze de vaccin 56,45% dintre acestea, respectiv, 86,67% cu o singură doză. În ceea ce priveşte impactul vaccinării, observăm o reducere cu peste 65% a numărului de cazuri de îmbolnăvire prin COVID-19 în ultimele patru săptămâni. Ceea ce ne plasează într-o situaţie favorabilă din punct de vedere al reducerii riscului de apariţie a focarelor în aceste centre“, a spus Valeriu Gheorghiță.

„Avem în vedere vaccinarea cu prioritate a personalului din sistemul de educație“

Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 a precizat că se are în vedere vaccinarea cu prioritate a personalului din sistemul de educație.

„Avem în vedere vaccinarea cu prioritate a personalului din sistemul de educație. Încercăm să punem în practică acest lucru, iar această etapă va fi realizată cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare. Este un scenariu care încă nu este definitivat. Foarte probabil, locația în care se va efectua vaccinarea cu echipe mobile este casa corpului didactic din fiecare județ La finalul acestei săptămâni, vom lua decizia în baza datelor de la Ministerul Educației. Trebuie să accelerăm campania de vaccinare“, a menționat Valeriu Gheorghiță.

Alături de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, la conferința de presă de la Palatul Victoria au mai participat secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV Andrei Baciu, directorul INSP Adriana Pistol și directorul direcției generale urgențe medicale din cadrul DSU, membru CNCAV, Călin Alexandru.