Valeriu Gheorghiță, precizări privind vaccinarea anti-COVID-19: „În ceea ce priveşte consumabilele, la acest moment stocurile sunt suficiente”

de: Bianca Rebegea
23:26, 09 mart. 2021

Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), a anunțat că stocurile de consumabile pentru campania de vaccinare sunt suficiente în momentul de față.

În plus, datorită contractelor încheiate, vor putea fi asigurate în continuare cele necesare pentru vaccinarea a 10,4 milioane de persoane, obiectiv impus iniţial de autorităţi.

„În ceea ce priveşte consumabilele, (…) la acest moment stocurile sunt suficiente. Desigur, dacă între timp vom creşte numărul de persoane, mai mult de 10 milioane de persoane vaccinate, pentru că aceasta este estimarea pe care noi am folosit-o iniţial – practic, materiale sanitare care să fie suficiente pentru a vaccina peste 10,4 milioane de persoane, există o serie de contracte care sunt în derulare şi livrări care sunt în derulare. Până la acest moment nu am avut impedimente în ceea ce priveşte asigurarea acestor materiale”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Valeriu Gheorghiță: „ Sunt judeţe în care este destul de dificil să se găsească într-un timp scurt persoane care să lucreze în aceste centre de vaccinare”

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că asigurarea personalului medical este o „provocare reală”. Valeriu Gheorghiță a anunțat că sunt judeţe în care este destul de dificil să se găsească într-un timp scurt persoane care să lucreze în aceste centre de vaccinare şi este şi unul dintre motivele pentru care nu se poate ca, peste noapte, să se deschidă noi centre de vaccinare.

„Legat de resursa umană, da, aici avem o provocare reală, pentru că sunt judeţe, nu peste tot, dar sunt judeţe în care este destul de dificil să se găsească într-un timp scurt persoane care să lucreze în aceste centre de vaccinare şi este şi unul dintre motivele pentru care nu putem, peste noapte, deschide noi centre de vaccinare. În primul rând, personalul respectiv trebuie să beneficieze de câteva sesiuni de training, să cunoască procedurile, să ştim şi să avem asigurarea şi certitudinea că cunosc toate aceste circuite şi proceduri din centrul de vaccinare (…). Este important să avem şi organizarea spaţiilor care să fie avizate de Direcţiile de Sănătate Publică.

Toate centrele pe care noi le-am prevăzut sunt cunoscute inclusiv cu adresă şi coordonatori de centre, deci, pentru aceste centre, teoretic, nu ar trebui să avem probleme de operaţionalizare, însă, în funcţie de capacitatea şi de nevoia pe care o vom avea, noi luăm în calcul deschiderea şi a altor centre de vaccinare”, a explicat Gheoghiţă.

Valeriu Gheorghiță: „Resursa umană este o problemă”

Acesta a completat că problema resursei umane se răsfrânge asupra operaţionalizării echipelor mobile de vaccinare.

„Sunt judeţele care, într-adevăr, nu au suficientă capacitate de a mobiliza echipe mobile care să asigure vaccinarea într-un ritm pe care noi ni l-am dori, adică de a vaccina mai repede, în mod deosebit persoanele care sunt în imposibilitatea de a se deplasa la un centru de vaccinare. Dar, da, resursa umană este o problemă şi sperăm ca partea de materiale medico-sanitare să nu reprezinte o problemă, deşi la nivel mondial este una dintre provocările pentru succesul campaniilor de vaccinare”, a mai declarat preşedintele CNCAV.