Valeriu Gheorghiță, medic infecționist: ”Sistemul medical va fi supus unui efort deosebit de mare”
Valeriu Gheorghiță, medic infecționist: ”Sistemul medical va fi supus unui efort deosebit de mare”. Medicul este de părere că nu doar personalul medical poate controla pandemia, ci și oamenii, respectând regulile de distanțare socială și măsurile de igienă.
Valeriu Gheorghiță, medic infecționist: ”Sistemul medical va fi supus unui efort deosebit de mare”
Este de așteptat ca și spitalele non-COVID să fie afectate de focare, fapt care nu prezintă viitorul dintr-un unghi optimist.
”La Ana Aslan avem 20 de locuri deja ocupate la ATI. De asemenea sunt 120 de locuri pentru pacienții cu forme asimptomatice, ușoare și medicii care necesită evaluare. E evident un efort foarte mare. Cum ne spuneau și colegii mei e un efort care sperăm să fie urmat de un succes în ceea ce privește managementul acestor pacienți. Pandemia nu va fi controlată doar printr-un efort al sistemului medical, ci trebuie controlată în prespital. Știm cum să ne protejăm, lucru care ne face viața mai ușoară. Din punct de vedere a spitalelor sunt foarte bine definite spitalele Covid, non-Covid, iar toate spitalele sunt afectate de focare de infecție, probabil că în viitorul imediat vom asista la o răspândire în mediul spitalicesc.
Personalul medical, o verigă importantă în această pandemie
Personalul medical în sine poate să reprezinte o verigă importantă în acest lanț epidemiologic. Este important să respectăm regulile pe mai departe, să avem circuite funcționale la nivelul spitalelor. Asta este datoria noastră. Ceea ce este în afara spitalului ține de responsabilitatea individuală și a autorităților. Cred că sistemul medical va fi supus unui efort deosebit de mare, mai ales că vorbim de venirea sezonului rece, când vor apărea virozele de sezon, gripa sezonieră. Toate aceste măsuri de prevenție sunt măsuri care ne protejează inclusiv pentru gripă, viroze” a explicat Dr. Valeriu Gheorghiță, conform Gândul.
Avertismentul medicului Virgil Musta înaintea începerii anului școlar: „Să nu ne facem iluzii!“
Virgil Musta, medic în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara a lansat un avertisemnt înaintea începerii anului școlar. Medicul Virgil Musta consideră că nu ar trebui să ne facem iluzii că nu vom avea o creștere a numărului de infectări odată cu începerea anului școlar.
Reluarea cursurilor a stârnit o întreagă dezbatere în rândul specialiștilor, dar și a opiniei publice. Sunt voci care susțin că revenirea copiilor la școală trebuie să se producă la data stabilită de Guvern, în timp ce alții consideră că începerea anului școlar ar trebui amânată cu cel puțin două săptămâni.
Medicul Virgil Musta se înscrie în tabăra celor care consider că anul școlar trebuie să înceapă la data stabilită de Guvern.
„Sunt de părere că școlile trebuie să înceapă. Evident, totul trebuie să se desfășoare în conformitate cu situațiile din teritoriu. E inutil să amintesc că acolo unde cazurile la nivel de localitate sunt masive, elevii nu trebuie să meargă la școală, însă părerea mea este că nu trebuie să ne ferim să îi trimitem la cursuri acolo unde se poate. Ghidul întocmit în aceste zile de către autorități trebuie urmat, pentru că respectarea regulilor s-a dovedit mereu un drum corect.“, a declarat Virgil Musta.