Valeriu Gheorghiță, despre evenimentele trombotice după vaccinare: „Se întâmplă, face parte din statistică”
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a vorbit despre evenimentele trombotice după vaccinarea cu serul de la AstraZeneca și despre opțiunile pe care le au persoanele care refuză rapelul cu acest vaccin.
Duminică seara, 11 aprilie 2021, Valeriu Gheorghiță a declarat la Digi 24 că între recomandările țărilor europene există o mare deosebire în ceea ce privește vaccinul de la AstraZeneca, fapt destul de frustrant, mai ales în condițiile în care toți se raportează la aceleași date științifice.
„Vorbim de un risc de 6 evenimente trombotice la 1 milion de persoane vaccinate. Practic, dacă am vaccina 20 de milioane de persoane, am ajunge la 120 de evenimente trombotice. Doar în anul 2019 am înregistrat la nivel național 128 de tromboze de sinus venos cerebral”, a afirmat Gheorghiţă, la Digi24, relatează Mediafax.
Evenimentele trombotice, în cazul în care apar, se înregistrează la 3 – 4 zile după vaccinare până la 14 zile.
Ce poate face o persoană care refuză rapelul cu AstraZeneca?
Valeriu Gheorghiță a precizat frecvența reacțiilor adverse la rapel este semnificativ mai scăzută, iar la nivel european persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză nu au dezvoltat evenimente trombotice.
„Nu avem o opțiune bazată pe niște dovezi științifice”, a spus Gheorghiță.
De asemenea, coordonatorul campaniei de vaccinare a fost întrebat dacă există posibilitatea reluării schemei de vaccinare, iar acesta a oferit următorul răspuns:
„Ar putea la un moment dat, dar nu știm care este timpul optim, după 3 luni, după 6 luni. (…) Probabil că durata estimată optimă, de bun simț medical, e undeva la 3 luni de la prima doză. (…) Nu avem stabilit un moment oportun pentru reluarea unei scheme de vaccinare și nu avem nici măcar o indicație în afara unor situații punctuale, când la prima doză persoana respectivă dezvoltă șoc anafilactic și se recomandă vaccinarea după o perioadă estimată de cel puțin trei luni cu un alt tip de vaccin. Ne mai lipsesc date, dar vor apărea în perioada următoare”.
O persoană care a făcut prima doză nu poate fi considerată imunizată, chiar dacă protecția oferită de vaccinul de la AstraZeneca după o singură doză este undeva la 70%, pentru că datele arată că după trei luni nivelul anticorpilor scade foarte mult și este nevoie de creșterea răspunsului imun și asigurarea protecției pe termen lung.
În schimb, conform datelor sosite din Marea Britanie și Scoția, unde există cea mai mare experiență cu acest vaccin, după prima doză există o reducere a spitalizărilor cu peste 94%, a spus medicul.
Valeriu Gheorghiță: „Acolo unde activitatea este într-adevăr foarte scăzută, avem mai multe opțiuni”
Valeriu Gheorghiță a precizat că în momentul de față nu există anulări la rapel pentru vaccinul AstraZeneca. Tototdată, rapelurile încep pe 14 aprilie, fiind programate circa 9.000 de persoane. În total, aproximativ 90.000 de persoane și-au anulat programările cu acest vaccin.
„Pe de altă parte, acolo unde activitatea este într-adevăr foarte scăzută, avem mai multe opțiuni: prima este de alocare a unui alt tip de vaccin și ne gândim la Johnson & Johnson, iar a doua posibilitate pe care o luăm în calcul ar fi ca personalul din aceste centre să fie inclus în echipele mobile”, a susținut Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a comparat vaccinul cu mersul cu mașina sau cu avionul:
„Gândiți-vă la mersul cu mașina sau mersul cu avionul, sunt mijloace de transport sigure, pe care le folosim, dar asta nu înseamnă că nu se întâmplă accidente. Se întâmplă, face parte din statistică. Așa funcționează sănătatea publică. Trebuie să iei decizii în favoarea celor mulți, pentru că așa se stabilesc riscurile și beneficiile la orice decizie medicală”, a conchis medicul.