Valeriu Gheorghiță anunță noi estimări sumbre legat de valul 4 al COVID-19. Vom ajunge la peste 2000 de cazuri zilnice de infectări în doar câteva săptămâni

de: BZI.ro
08:41, 30 aug. 2021

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a vorbit despre valul 4 de COVID-19 din România. Gheorghiță menţionează faptul că autorităţile au estimări sumbre şi că numărul de cazuri de îmbolnăviri va fi de peste 2000 de cazuri zilnice în doar câteva săptămâni.

Legat de persoanele care se vaccinează, Valeriu Gheorghiță a explicat că 80% dintre cei care se îmbolnăvesc sunt nevaccinaţi, iar doar 3% dintre decese sunt atribuite persoanelor care sunt vaccinate. Totuși, medicul menţionează că procentul de 3% este reprezentat de persoane care nu au schema completă de vaccinare.

Vom ajunge la peste 2000 de cazuri zilnice de COVID-19, susţine Valeriu Gheorghiță

Prezent în platoul unei emisiune, coordonatorul campaniei de vaccinare a afirmat faptul că autorităţile au trecut la reevaluări legate de amploarea valului 4 de COVID-19. Din păcate, conform declaraţiilor făcute de Valeriu Gheorghiță, România se va confrunta, în curând, cu peste 2000 de cazuri zilnice de infectări cu COVID-19:

„Nu ne aşteptăm să avem o situaţie bună. De altfel, reevaluările predicţiei în ceea ce priveşte evoluţia epidemiologică în România ne arată că până la acest moment, creşterea numărului de cazuri a fost mai rapidă decât ceea ce noi ne aşteptam, ca atare, la jumătatea lunii septembrie ne aşteptăm să avem peste 2.000 de cazuri zilnice, în loc de 1.500-1600 cât estimam iniţial. Această estimare este pe următoarele patru săptămâni, însă nu înseamnă că acesta va fi pragul maximal la care vom ajunge, este predicţia pe patru săptămâni pe care noi o putem face în momentul de faţă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Preveziunile vin după ce secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat la mijlocul lunii august că în septembrie vom avea aproximativ 1500 de cazuri zilnice de infectare cu COVID-19.

Cei 3% care au murit deși erau vaccinați nu aveau schema completă de imunizare

Valeriu Gheorghiță demontează mitul precum că şi persoanele vaccinate ajung să moară după ce se infectează. Medicul menţionează faptul că, din totalul morţilor de COVID-19 din ultima perioadă sunt 3% care se vaccinaseră. Totuși, cei vaccinaţi şi care au murit nu aveau schema completă de imunizare:

„În raportările săptămânale, peste 80 la sută din cazurile noi sunt la persoane nevaccinate. De asemenea, dacă ne uităm la numărul de decese înregistrate, peste 97 la sută sunt la persoane nevaccinate, restul fiind la persoane vaccinate incomplet, nu la persoane care au o schemă completă de vaccinare. Aceasta este situația pe care o trăim în momentul de față. Dacă o negăm, dacă o ignorăm, asta nu înseamnă că nu ne vom lovi de această realitate mai devreme sau mai târziu”, a punctat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

Persoanele care nu au imunitate au cel mai mare risc să se infecteze

În încheiere, Valeriu Gheorghiță a specificat faptul că nici până acum oamenii nu înţeleg beneficiile reale ale vaccinării şi că nu percep realitatea în care se află:

„Oamenii nu înțeleg beneficiile reale ale vaccinării și nu percep realitatea în care noi ne aflăm în momentul de față: suntem în plină pandemie, suntem la peste 1.000 de cazuri raportate în fiecare zi. Practic, persoanele care nu au niciun fel de imunitate, nici post-boală, nici post-vaccinare, au cel mai mare risc să se infecteze în perioada următoare”, a spus Valeriu Gheorghiță la digi24.ro.

De altfel, la nivel de Iași, medicii mentioneau cazul unui bărbat care nu era vaccinat şi care a ajuns prea târziu la spital fiind infectat cu COVID-19. Prof. dr. Diana Cimpoeșu considera că este de neacceptat ca în luna august 2021 să mai moară persoane infectate cu COVID-19, persoane care nu s-au vaccinat:

Suntem la sfârşitul lunii august 2021 şi în România sunt pacienţi care mor din cauza COVID-19 în condiţiile în care ar avea şansa de a fi vaccinat, de a nu face această această boală, sau dacă o fac să facă o formă uşoară care poate fi tratată chiar la domiciliu. Există şansa să fie şi persoane vaccinate care devin pozitive dar la niciunul dintre ei nu a fost o evoluţie nefericită. Toţi au avut o evoluţie bună în doar câteva zile. În schimb, ne doare tare că se moare în continuare de COVID-19 în Iași, august 2021. a conchis prof. dr. Diana Cimpoeșu.