Valeriu Gheorghiță anunță definitivarea listei bolilor cronice pentru etapa a II-a de vaccinare anti-COVID-19
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, a anunțat că autoritățile au definitivat lista cu bolile cronice în funcție de care se va realiza vaccinarea în etapa a II-a.
Valeriu Gheorghiță a declarat că lista va fi făcută publică la începutul acestei săptămânii și este în acord cu OMS și s-a stabilit și după consultarea listelor aprobate în alte state europene.
Lista bolilor cronice pentru etapa a II-a de vaccinare anti-COVID-19
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19 a declarat că bolile cronice cardiovasculare, diabetul zaharat, afecţiunile neurologice precum sindromul Down, obezitatea, afecţiunile cronice renale, pulmonare, imunodepresia, infecția cu HIV și SIDA, sunt o parte dintre bolile incluse pe listă.
În prima etapă a campaniei de vaccinare au fost vizați angajații din spitale.
Oficialii estimează că etapa doua a campaniei de vaccinare poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie și va viza persoanele cu vârsta peste 65 de ani, angajați din sistemul de învățământ, persoanele cu anumite boli cronice, precum și angajați din activități esențiale ale statului.
În ceea ce priveşte etapa a treia de vaccinare, în care se va putea vaccina oricine, estimarea oficialilor este că va începe în aprilie. Pentru cei care nu se pot deplasa, se vor constitui echipe mobile de vaccinare
Valeriu Gheorghiță: „Pentru cei care nu se pot deplasa, se vor constitui echipe mobile de vaccinare“
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România a preciza că echipele mobile vor asigura vaccinarea la domiciliu a celor care nu se pot deplasa, iar dacă sunt multe persoane atunci se va aloca un centrul mobil care se va deplasa în localitatea respectivă și va asigura accesul persoanelor la vaccinare.
„Programarea se va efectua prin intermediul paginii web, prin această platforma de programare. Fie individual dacă vorbim despre persoane peste 70 de ani. Pe baza CNP-ului se verifică foarte ușor categoria de risc din care aparține persoană respectivă. Sau prin medicul de familie, DSU, sau prin intermediul unei persoane din familie. Sau prin servicii de call-center“, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Cum vor acționa echipele mobile de vaccinare
Medicul a explicat ce rol vor avea echipele mobile de vaccinare.
„Ele vor asigura vaccinarea, de pildă, persoanelor care sunt internate în centrele medico-sociale. De pe dată de 15 așa se va și întâmplă. Există proceduri în acest sens prin care centrele vor fi programate pentru vaccinare în colaborare cu DSU și nucleul județean al activităților de vaccinare.
Practic se stabilește un orar în care echipele mobile merg la sediul centrului și împreună cu administratorul, care are datoria să obțină consimțământul informat al persoanelor de acolo, se efectuează activitatea de vaccinare și ulterior se înregistrează persoanele în registrul electronic“, a menționat Valeriu Gheorghiță.
În colaborare cu medicul de familie și cu Direcția de Asistență Socială din Primărie se stabilește numărul persoanelor care se află în incapacitatea de a se deplasa la centrul de vaccinare. Și prin intermediul acestor echipe mobile se asigura vaccinarea chiar la domiciliu a acestor persoane, iar dacă sunt multe persoane atunci vom alocă un centrul mobil care se va deplasa în localitatea respectivă și va asigura accesul persoanelor la vaccinare.