Val de scumpiri pe piața imobiliară. Cât au ajuns să coste locuințele în marile orașe din țară

de: BZI.ro
11:00, 14 mart. 2024

În primăvara acestui an urmează un val de scumpiri pe piața imobiliară. Creşterea este cu atât mai evidentă cu cât are loc şi în oraşele mai mici. Iată cât au ajuns să coste locuințele în marile orașe din țară.

Val de scumpiri pe piața imobiliară

Tendinţa de creştere a preţurilor se menţine constantă la începutul primăverii pe piaţa rezidenţială din România. Analiștii care vorbeau despre o scădere pe piața imobiliară din România, la începutul anului 2024, s-au înșelat. Primele luni au arătat că prețurile au continuat să crească.

După unele scăderi înregistrate pe parcursul ultimelor luni, prețurile solicitate pentru apartamentele din Capitală încep și ele să urmeze o tendință crescătoare.

Cumpărătorii trebuie să achite 1.663 euro/mp util pentru o locuință în București și plătesc acum cu aproape 7% mai mult decât ar fi făcut-o dacă ar fi achiziționat o proprietate similară la începutul anului trecut.

Dacă în privința prețurilor Constanța se apropie de București, când vine vorba despre perioada necesară pentru vânzarea unui apartament lucrurile stau cu totul diferit. Cei care vor să găsească un cumpărător pentru o locuință de pe malul Mării Negre au nevoie de mai bine de o lună în plus pentru a face acest lucru față de proprietarii din Capitală.

Cea mai semnificativă majorare înregistrată la nivelul prețurilor în rândul celor mai mari piețe rezidențiale din țară s-a putut observa în ultimele 12 luni în Brașov.

Câți bani trebuie să scoată din buzunare cei care vor să își cumpere o locuință

Românii care vor să își cumpere în acest an o casă sau un apartament trebuie să știe că urmează un val de scumpiri pe piața imobiliară. De exemplu, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare pe piața rezidențială din Cluj-Napoca a ajuns la sfârșitul lunii trecute la 2.666 euro/mp util, cel mai înalt nivel înregistrat în România.

Una dintre surprizele lunii februarie vine de la Oradea. Preţul mediu al apartamentelor scoase la vânzare pe piaţa rezidenţială locală s-a majorat cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut şi a ajuns la 1.550 euro/mp util.

Craiova se afla, la sfârşitul lunii trecute, pe locul al cincilea în clasamentul celor mai scumpe oraşe din ţară pentru cumpărători. Şi în cazul oraşului Sibiu putem observa o tendinţă de creştere accelerată la nivelul preţurilor.

Deocamdată, pe lista celor mai ieftine centre regionale ale țării se află Iașul. Chiar dacă în momentul de faţă cumpărătorii din Iaşi plătesc cu 9% mai mult pentru apartamentele pe care le cumpără, preţurile se menţin pe plan local la un nivel foarte scăzut.

Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2024. Mulți români oscilează între chirie sau rată la bancă atunci când vine vorba de un imobil. Pentru unii, chiria chiar poate reprezenta varianta ideală, în timp ce pentru alții decizia cea mai potrivită ar fi să contracteze totuși un credit ipotecar pentru a avea propria locuință.

Specialiștii în domeniul imobiliar sunt de părere că în acest an piața imobiliară parcurge o perioadă favorabilă pentru segmentul închirierilor. Tot mai mulți români preferă să locuiască cu chirie. Închirierea locuințelor este în continuă creștere față de vânzarea de locuințe.